Conservació de la Biodiversitat

Aplicació per dimensionar i instal·lar un sistema de recollida d’aigües pluvials

App for sizing and installing a stormwater collection system



Caràtula de l’aplicació per dimensionar el sistema d’aprofitament de pluvials. Font: ABM.

Tipus d'experiència

Maneig hàbitats/ecosistemes


Objecte de conservació sobre el qual actua

  • Fauna: fauna aquàtica i de zones humides
  • Flora: flora aquàtica i de zones humides
  • Gestió d’hàbitats /ecosistemes: Riu i ecosistema de ribera
  • Processos ecològics: Estiatge, manteniment de cabal ecològic

Date

01/01/2018 - dataF


Keywords

Estalvi d’aigua; cabal ecològic; captacions; simulació de demanda d’aigua; desinfecció; pressupost


Keywords

Water saving; ecological flow; catchments; water demand simulation; disinfection; budget


Àmbit territorial

Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona


Persona de contacte/responsable

Name: Mireia Vila Escalé / Guillem Mas Cornet
Email: p.montnegre@diba.cat | guillem@paisatgesvius.org


Instrument de planificació sobre el qual s’emmarca

Altres: Pla de gestió del cranc de riu a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona


Situació de partida

  • Més enllà del canvi en el règim de precipitacions causat pel canvi climàtic, les captacions d’aigua són la causa principal de la manca d’aigua permanent en molts cursos fluvials. Moltes masies aïllades, que no disposen de connexió a la xarxa pública d’aigua, capten l’aigua subterrània per mitjà de pous o la superficial a través de captacions a les rieres. No obstant, molt poques disposen de sistemes d’aprofitament de les aigües pluvials les quals permeten emmagatzemar un volum considerable d’aigua i disposar-ne durant l’època d’estiatge.
  • Davant de la problemàtica de les captacions d’aigua a les rieres, Paisatges Vius i la Diputació de Barcelona han elaborat en el marc del conveni una aplicació dirigida als propietaris de les masies i habitatges situats dins dels parcs amb l’objectiu d’orientar-los a l’hora d’instal·lar un sistema d’aprofitament d’aigua de pluja per usos de la finca.
  • La clau d’aquest tipus d’instal·lacions es basa en dimensionar-les correctament, és a dir, adaptar el volum dels dipòsits d’emmagatzematge a les necessitats de l’habitatge, a la pluviometria de la zona i a la superfície de captació disponible (teulats, terrasses, eres...). Si no es fa aquest càlcul previ hi ha el risc de dimensionar inadequadament la instal·lació i o bé no tenir mai el dipòsit ple o acumular massa temps l’aigua emmagatzemada.


Objectiu(s) de l'acció

1) Reduir el volum d'aigua extret de les rieres a través de pous i captacions superficials mitjançant sistemes de recollida d’aigües pluvials.

2) Elaborar una aplicació per dimensionar i instal·lar un sistema de recollida d’aigües pluvials en masies i habitatges de la XPN.

3) Divulgar l’aplicació perquè els propietaris de les masies puguin valorar la instal·lació d’aquests sistemes.


Accions concretes previstes/realitzades

  1. Desenvolupar l’Aplicació per dimensionar i instal·lar un sistema de recollida d’aigües pluvials en set mòduls: paràmetres de demanda (domèstica i/o de reg; número de persones; tipus de vegetació...); dades de disponibilitat d’aigua (relació entre la pluja i la capacitat de recollida); capacitat ideal del dipòsit; tipus de desinfecció (hipoclorit o ultraviolat); grup de pressió (en funció del número de plantes de l’habitatge i del número d’aixetes); sistema de filtració; valoracions d’estalvi d’aigua; i pressupost (desglossat per materials per a la captació, l’emmagatzematge, la desinfecció i el grup de pressió, així com la mà d’obra de la instal·lació).
  2.  Complementar l’aplicació amb una Guia d’ús de l’aplicació i les Bases del disseny de l’aplicació.
  3. Executar una prova pilot demostrativa d’instal·lació d’un sistema de recollida d’aigües pluvials.
  4. Establir un acord de custòdia amb la propietat.

 


Resultats obtinguts

  • Creació d’una Aplicació amb format de full de càlcul que conté set mòduls: paràmetres de demanda (domèstica i/o de reg), dades de disponibilitat d’aigua, dimensionat de la capacitat del dipòsit, tipus de desinfecció, grup de pressió, sistema de filtració, valoracions d’estalvi d’aigua i pressupost. També s’ofereix una Guia d’ús de l’aplicació i les Bases del disseny de l’app.
  • Un any després de la instal·lació, el 100% de l’aigua utilitzada a l’habitatge de la prova pilot provenia de l’aprofitament de pluvials. És a dir, que no va utilitzar aigua de la riera, incrementant així la disponibilitat d’aigua pel cranc de riu. Per tant, la prova pilot executada l’any 2018 ha permès que no s’agafés gens d’aigua de l’antiga captació de la riera durant el període d’estiatge 2019-2020.
  • La proposta va ser molt ben rebuda pel propietari de l’habitatge, ja que se li va oferir una alternativa a la captació d’aigua de la riera. A més, va valorar molt positivament el sistema de potabilització, ja que fins ara no en tenia.

Difusió dels resultats

Web conservació de la Diputació de Barcelona:

Notícia de presentació de l’aplicació

Memòria de gestió 2018 i 2019 del Parc del Montnegre i el Corredor


Dificultats trobades

  • Dificultats relacionades amb els usos humans a la zona. Ja que La majoria de masies aïllades a la Xarxa de Parcs no disposen de connexió a la xarxa pública d’aigua i això obliga als seus habitants a obtenir-la, sovint sense autorització de l’administració competent, per mitjà de la perforació de pous o la instal·lació de captacions a les rieres. La gestió de l’aigua és un repte pels gestors del medi natural ja que és un bé necessari per a la població i, sovint, és complicat prioritzar la conservació d’espècies o hàbitats per davant de l’abastiment a les persones.
  • Dificultats per localitzar un empresa especialitzada en el disseny de sistemes de recollida d’aigües pluvials.
  • Dificultats relacionades amb la titularitat del terreny: Va ser necessari l’establiment d’un acord de custòdia amb la propietat.

Documents addicionals


Data d'elaboració de la fitxa

10/08/2020


Wiki de conservación d'Europarc

Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials