caes

Parc Fluvial Besòs Pel que fa a la resta de vertebrats, es va veure una serp verda

El Parc Fluvial del Besòs registra nombroses observacions ornitològiques d'interès al novembre

01/12/2022

Durant el seguiment faunístic del mes de novembre al Parc Fluvial del Besòs, s'han detectat espècies d'interès com quatre tords ala-rojos, una fotja vulgar, dos ànecs cullerots i una gran quantitat de xarxets comuns. Altres ocells vistos són puputs, cotxes blaves i un becadell sord i, pel que fa a rapinyaires, àligues calçades, aligots comuns i falcó pelegrins. Entre les espècies transsaharianes hi ha una boscarla de canyar i una cotxa cua-roja.

Durant el mes de novembre, el nombre d’espècies que es desplacen des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada va decreixent. No obstant, encara s’han pogut veure algunes espècies d’interès com quatre tords ala-rojos (Turdus iliacus) al tram dels canyissars.

Respecte les espècies hivernants, es pot destacar una fotja vulgar i dos ànecs cullerots (Anas clypeata) a Sant Adrià de Besòs i, en especial pel seu nombre, uns vint xarxets comuns (Anas crecca) entre el tram dels canyissars de depuració i el de Sant Adrià de Besòs. A més, s’han vist dos puputs (Upupa epops) al tram dels canyissars i una a la desembocadura i uns cinc martinets de nit (Nycticorax nycticorax) en tot l’àmbit del Parc Fluvial. També cal subratllar un coll-tort (Jynx torquilla) a la desembocadura, una cotxa blava (Luscinia svecica) a Sant Adrià de Besòs, quatre exemplars més a les parcel·les de canyissars de depuració de Santa Coloma de Gramenet i una altra als canyissars de Montcada i Reixac. També s’ha vist el segon becadell sord (Lymnocryptes minimus) de la temporada hivernal, aquest cop a Montcada i Reixac. Així mateix, destaca el fet que torna a estar activa la joca de corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) de Sant Adrià de Besòs, amb uns cinc exemplars.

Pel que fa als rapinyaires, es van veure una àguila calçada (Aquila pennata) i un aligot comú (Buteo buteo) a Sant Adrià de Besòs, així com tres falcons pelegrins (Falco peregrinus) a Montcada i Reixac.

Dels ocells passeriformes, destaca l’observació encara d’espècies transsaharianes, la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus), la cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus), la tallareta vulgar (Sylvia cantillans) i el tallarol de garriga (Sylvia cantillans).

A diferència dels anys anteriors, al prat comprès entre els ponts del Molinet i de Can Peixauet han crescut força blets, de manera que durant tota la tardor s’han vist grups de desenes de pardals xarrecs (Passer montanus) i gafarrons (Serinus serinus) alimentant-se de les seves llavors, a banda de desenes d’ocells insectívors.

Pel que fa a la resta de vertebrats destacar l’observació d’una serp verda (Malpolon monspessulanus) a Santa Coloma de Gramenet i d’un senglar (Sus scrofa) a la desembocadura, tot i que per les restes que s’observen al llarg de tot el Parc, possiblement no sigui l’únic exemplar. Es recorda que en cas de detectar la presència de senglars és important no acostar-s’hi ni tampoc donar-los menjar.

En aquesta pàgina web es poden consultar el seguit de consells i normes per gaudir de l'estada al Parc Fluvial.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Educació ambiental, Paisatge, Hidrologia, fauna, vertebrats, ocells, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Educació ambiental, Parc Fluvial del Besós,