La Pahissa del Marquet acull 'Restitució', el diàleg artístic de Roc Parés Burguès amb el seu besavi, el terrissaire i lliurepensador Marian Burguès
L'artista davant les vint-i-quatre rajoles. Autor: la Pahissa del Marquet
L'artista durant la presentació. Autor: la Pahissa del Marquet
Unes vint-i-cinc persones van aplegar-se a la Pahissa el dia de la inauguració. Autor: la Pahissa del Marquet
Moment de la inauguració. Autor: la Pahissa del Marquet
El dissabte 2 de setembre a les 18 h es va inaugurar a la Pahissa del Marquet -Arts-Lletres-Natura- l'exposició de Roc Parés i Burguès 'Restitució'. Un ‘Diàleg intergeneracional entre Marian Burguès i Serra (Sabadell, 1851-1932) i Roc Parés i Burguès (Ciutat de Mèxic, 1968)'. Aquesta exposició forma part del Cicle de Diàlegs Intergeneracionals, que la Pahissa inicia amb aquesta mostra, i es podrà veure fins al 29 d’octubre tots els caps de setmana.
La mostra s'ha construït en col·laboració amb la Pahissa del Marquet -Arts-Lletres-Natura, i produïda pel Museu d'Art de Sabadell i l'Ajuntament de Sabadell, a cura d'Ester Xargay, s'ha dividit en dues exposicions (veure notícia aquí). La recerca que ara es presenta fins al 29 d'octubre a la Pahissa del Marquet parteix d’una metodologia mixta: Autoetnografia a través de l'arxiu familiar; la pràctica artística com a recerca; i l'ús experimental i crític de la intel·ligència artificial generativa.
La part central de l’exposició és la "restitució" de vint-i-quatre rajoles que Marian Burguès i Serra (terrissaire i lliurepensador, besavi de Roc Parés i Burguès) havia fet, pintat, cuit i col·locat damunt la llar de foc de casa seva, a Sabadell. Les rajoles originals van ser destruïdes just abans que els descendents de Marian Burguès marxessin a l’exili. Inspirades en aquelles comprometedores rajoles, avui desaparegudes, se n’han produïdes unes de noves, amb l’expertesa d’ofici del Raventós Estudi i pintades a mà per Roc Parés.
Durant la inauguració, Parés va presentar de manera molt propera tot el treball i a Marian Burguès, amb tota classe d'anècdotes que envolten aquest personatge. Va recordar la rebel·lia i reivindicació d'una generació que va viure la primera revolució industrial i va convidar els assistents a reflexionar sobre el present i allò que hi ha en comú entre aquella generació i l’actual.
També es va poder veure en primícia la peça de vídeo "El segle d'Or". Amb l’ajut d’un sistema d’intel·ligència artificial capaç de generar imatges a partir de text, Roc Parés ha creat una peça audiovisual basada en el relat utòpic titulat El siglo de Oro, obra amb què Marian Burguès guanyà un accèssit al II Certamen Socialista de Barcelona, l’any 1889.
Instal·lació audiovisual interactiva
L’exposició es completa amb una instal·lació audiovisual interactiva, creada per Roc Parés, amb la col·laboració de Marc Parés i amb el suport de New Art Foundation, que proposa als visitants una experiència meditativa i onírica inspirada en l’ofici de terrissaire i en la qual s'integren mitjans tecnològics digitals amb elements tradicionals que ben segur es troben en tot taller de ceramista: un diàleg entre passat i present, entre besavi i besnet, entre l'artesania popular i l'art contemporani.
Restitució és també una publicació experimental que forma part de la recerca artística de Roc Parés, investigador del grup DigiDoc, de la Universitat Pompeu Fabra. Aquesta publicació inspirada en el format de Los Desheredados, primer periòdic obrer de Sabadell del qual el seu besavi fou membre fundador i director durant una època, combina material d’arxiu amb textos originals de Rita Andreu, Gerard Horta, Engràcia Torrella i Ester Xargay, i ha estat editada amb l’acompanyament de La Bibliogràfica. El públic de l’exposició podrà obtenir-ne, de forma gratuïta, exemplars impresos. També disponible en versió digital aquí: http://hdl.handle.net/10230/56676.
Les vint-i-cinc persones presents van gaudir i interactuar amb l'obra presentada, també de l'esplèndida presentació que Parés va oferir. Després d'un intercanvi d'opinions ben animat acompanyat d'un pica-pica, a les 20 h es tancaven portes.
Conversa i acció artística per cloure l'exposició
El projecte tindrà una cloenda especial. El diumenge 29 d'octubre hi haurà una conversa amb persones coneixedores de l’obra de Marian Burguès com l'historiador i crític d'art Josep Casamartina, l’historiador de la cultura obrera Eduard Masjuan i amb l’escriptor i traductor Joaquim Sala-Sanahuja, seguit d’una acció artística en què Roc Parés rememorarà allò que s'esdevingué en els moments previs a la fugida de la família Burguès cap a l’exili, un cop perduda la guerra, l’any 1939.
La Pahissa del Marquet-Arts-Lletres-Natura obre tots els caps de setmana (dissabtes de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h i diumenges de les 10 a les 14 h) i l'entrada és lliure.
Font de la informació: La Pahissa del Marquet-Arts-Lletres-Natura
Categoria: Educació ambiental, Sant Llorenç-Obac, Educació ambiental, Educació ambiental,