caes

Sant Llorenç-Obac Es pot veure els caps de setmana fins al 26 de maig

S’inaugura a la Pahissa del Marquet, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, l’exposició “Aigües dobles al cim del Montcau” dels artistes Sitesize

08/04/2024

El dissabte 6 d’abril es va inaugurar l'exposició “Aigües dobles al cim del Montcau” dels artistes Sitesize, a la Pahissa del Marquet, al Marquet de les Roques, dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Es podrà visitar tots els caps de setmana fins al 26 de maig.

“Aigües dobles al cim del Montcau” se situa sobre el cim del Montcau, on, a banda i banda, l’aigua cau per les escorrenties i modela el territori fins a trobar la cota més baixa. Són les conques del Besòs i del Llobregat, que, com dos braços, envolten la zona metropolitana, les aigües dobles que des de les capçaleres de les muntanyes menen al mar. La línia de la carena travessa la geografia fins a desembocar, com els rius, al mar. És la part més eixuta, però alhora la part que invoca la pluja dibuixant un eix en alçada.

En l’espai expositiu, una línia rosa travessa les sales, representant la carena que separa la conca del Besòs i la conca del Llobregat. D’un cantó hi ha la documentació i treball fet a les aigües que corresponen a la conca del Besòs i, en l’altre, les de la banda Llobregat. Anant des del Montcau fins al mar. Al pati de la Pahissa, la línia rosa de la carena segueix i a cada cantó hi trobem una galleda que recollirà aigua de pluja de dues conques. Una peça simbòlica de tots dos pendents.

L’acte va començar a les 12 h amb una visita guiada on els artistes van explicar el seu treball, que passa per tot el recorregut traçat seguint la línia de carena que baixa del Montcau fins a arribar a Collserola, on es divideix i baixa fins a Montjuïc i acaba al port de Barcelona. La peça audiovisual Aigües dobles al cim del Montcau es va projectar en primícia. El públic, unes 30 persones, va admirar la poètica i sensibilitat narrativa del documental. Els artistes van dirigir-se al pati de la Pahissa, on les dues galledes ja havien començat a recollir aigua de les pluges dels darrers dies i, galledes en mà, van fer una acció a l’era, on, tot seguint la línia imaginària que separa les dues conques, van traçar dues línies paral·leles a cada cantó amb l’aigua de cada una de les galledes, abocant les aigües corresponents a cadascuna de les conques. L’acte va finalitzar amb un refrigeri en què el públic va comentar animadament la jornada i va felicitar els artistes per l’exposició.

“Aigües dobles al cim del Montcau” forma part del “Museu Viu de les conques metropolitanes”, una iniciativa de Sitesize per reescriure el territori de la regió de Barcelona. La proposta dona impuls a la creació d’un museu com a espai biocultural de les conques, amb la missió de sedimentar i acumular estralls de vida i memòria vinculats als rius Llobregat i Besòs. Al mateix temps, el Museu es vertebra com un node comunicatiu amb altres conques bioregionals d’arreu del món.

compartir

Font de la informació: Pahissa del Marquet

Categoria: Hidrologia, Divulgació, Exposicions, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,