Manteniment de marges entre cultius per afavorir pol·linitzadors
Paisatge agrícola amb cultius. Font: Pixabay (CCO)
El nombre d’espècies i la abundància de pol·linitzadors és més gran en paisatges agrícoles amb camps petits que amb camps grans. Hi ha estudis que demostren que els pol·linitzadors utilitzen els marges entre camps com a autopistes per on viatjar i buscar refugi. Cada vegada hi ha més evidència científica que avala que els monocultius són el gran mal dels pol·linitzadors. En canvi, quan un paisatge agrícola està conformat per camps de cultius de mida petita i irregular el nombre d'insectes pol·linitzadors i la seva diversitat es dispara.
Materials per a vinyes emparrades que evita col·lisions d'aus
Detall del material emprat. Font: Generalitat de Catalunya
El Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals ha impulsat, juntament amb l’empresa catalana Birding Natura, el desenvolupament d’un nou material per a les vinyes emparrades que evita col·lisions d’aus i, en cas de produir-se el xoc, elimina el risc de seccionaments de l’animal. Aquest material, anomenat fleixos Sabird, possibilitaria el conreu de vinya emparrada en zones incloses a la Xarxa Natura 2000, on ara difícilment s’autoritza aquesta activitat pel risc que els filferros tradicionals suposen per a aus protegides, com l’àliga cuabarrada, el pioc salvatge o el sisó.
- Més informació: Material pioner a Europa que evita morts d'aus per xocs contre vinyes emparrades. Nota de Premsa. Generalitat de Catalunya [pdf]
Contacte
Xarxa de Parcs Naturals
Comte d'Urgell, 187
Edifici del Rellotge, 3a planta
08036 Barcelona
xarxaparcs@diba.cat
Tel. 934 022 428