La geologia és un element identitari de molts parcs de la Xarxa de Parcs Naturals. En alguns d'ells s'han emprès estudis que tenen com a objectiu la catalogació i classificació dels elements geològics que estan presents al territori. Com a resultat d'aquests estudis, es disposarà en breu d'un inventari dels diferents punts d'interès geològic i es podrà establir el grau de protecció que han de tenir aquests elements.
Actualment, s'estan elaborant els estudis de l'inventari geològic als parcs del Garraf, Olèrdola i Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
Per més informació sobre la geografia física i geologia específica de cada espai natural podeu consultar els vincles següents:
La meteorologia és una ciència interdisciplinària que estudia l'atmosfera en el seu conjunt. Engloba la climatologia, la meteorologia, la física i la química de l'atmosfera, i la hidrologia en la seva vessant meteorològica.
A la zona mediterrània on la variabilitat intra i interanual de tots els aspectes de la meteorologia acostuma a ser molt elevada, es fa imprescindible disposar de sèries llargues de dades per interpretar resultats i tendències.
La xarxa d'estacions meteorològiques
La Xarxa de Parcs Naturals, en conveni amb la Generalitat de Catalunya, disposa d'un bon nombre d'estacions meteorològiques automàtiques (XEMA) situades dins dels diferents espais naturals i que enregistren les dades de forma contínua (www.meteo.cat i www.ruralcat.net).
Parc del Montnegre i el Corredor: Dosrius i Malgrat de Mar
Parc de la Serralada de Marina: Badalona
Parc de la Serralada Litoral: Cabrils
Parc del Garraf: Begues, i Sant Pere de Ribes
Sant Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac: Rellinars i Sant Llorenç Savall
A més d'aquesta informació, en alguns parcs existeixen altres estacions meteorològiques que pel seu interès local es mantenen en funcionament de forma manual:
El Parc del Montnegre i el Corredor compta amb una xarxa de pluviòmetres d'acumulació de lectura mensual distribuïts pel Parc (el Trull, Can Xerrac, Serra de l'Esquirol, Ca l'Agustí, Can Preses i Sant Andreu). També disposa d'una xarxa d'estacions meteorològiques automàtiques gestionades mitjançant un conveni amb el Consell Comarcal del Maresme. Són: Collsacreu, la Tanyada, Hortsavinyà, Can Massuet-el Far i Palafolls. A les memòries de gestió anuals del Parc es fa un resum de l'any (2003, 65-68; 2014, 62-63).
Hidrologia
La hidrologia és una ciència que estudia el comportament, el moviment, la distribució i les propietats de les aigües superficials i subterrànies. La disponibilitat d'aigua dels rius, dels aiguamolls i de les zones d'inundació temporal tenen un paper destacat per a la conservació d'alguns organismes i per a nombroses comunitats vegetals i animals.
L'hàbitat de l'Isoetion, molt dependent de la humitat
Autor: Arxiu Parc del Montnegre i el Corredor
El tritó del Montseny
Autor: Salvador Carranza
Les bagres sobreviuen a l'estiatge en els gorgs de les rieres
Autor: Arxiu Parc del Montnegre i el Corredor
Una part important de la hidrologia estudia els cabals circulants dels rius i rieres. Entre els estats de crescuda i de l'assecament total del llit del riu, els rius temporals passen per diferents estats aquàtics en funció del cabal.
Esquema dels estats aquàtics d'un riu temporal amb exemples de la riera de Castelló
Estats aquàtics Projecte LIFE-TRivers
Riera de Castelló amb aigua. Autor: Grup FEM - UB
Riera de Castelló sense aigua. Autor: Grup FEM - UB
Font: Projecte LIFE-TRivers
La fisicoquímica de l'aigua de diferents trams de riu de la XPN s'analitza en el projecte CARIMED, finançat per la Diputació de Barcelona des de l'any 1994. Es mesura in situ el cabal puntual, la conductivitat elèctrica, el pH, la temperatura i l'oxigen dissolt a l'aigua. I en el Laboratori de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona s'analitzen tres compostos nitrogenats: la concentració d'amoni (N-NH4+), la de nitrits (N-NO2-) i la de nitrats (N-NO3-); els fosfats (PO43-); dues sals: els sulfats (SO42-) i els clorurs (Cl-), i la quantitat de sòlids en suspensió que porta l'aigua.
Riera de Mura. Autor: Grup FEM - UB
Edafologia
L'edafologia és una ciència interdisciplinària que estudia els sòls. Està a cavall de la geologia, la hidrologia i la biologia, i estudia la composició i estructura del sòl, així com la seva relació amb els organismes vius i l'entorn que l'envolta. Existeixen dos processos antagònics relacionats amb els sòls: l'edafogènesi (formació i evolució dels sòls; procés sovint molt lent que alguns cops pot comportar milers d'anys) i els processos destructius (entre els que es pot incloure l'erosió), que sovint són molt ràpids i que en molts casos són deguts a l'acció de l'home.
Podeu trobar informació sobre els sòls de la zona del Garraf i l'Ordal en el document següent:
Contacte
Xarxa de Parcs Naturals Comte d'Urgell, 187 Edifici del Rellotge, 3a planta 08036 Barcelona xarxaparcs@diba.cat Tel. 934 022 428