Garraf
L'estada dels animals comporta molts beneficis per al territori

Tres rucs i tres ponis més se sumen als 60 cavalls que ja pasturen al Parc del Garraf

$urlFileEntry

Poni a l'abeurador. Autor: XPN

28/01/2019

Durant els mesos d’hivern, els cavalls de la Fundació Miranda poden seguir pasturant a 400 hectàrees del Parc del Garraf. Enguany, s’hi sumen 600 hectàrees contigües cedides de propietats privades, pendents encara d’acabar de consolidar tancats. A mitjan primavera, s’organitzarà la transhumància a peu pel camí ramader de Marina, una activitat oberta al públic per acompanyar els grups de cavalls que tornen al pla de l’Orri, a l’Alt Berguedà, on els animals passen l’estiu a la pastura d'alta muntanya.

Durant aquest hivern hi ha pasturant al Garraf seixanta cavalls, amb la novetat que a part dels set exemplars de poni pottoka que ja pasturen tot l’any al Parc (veure notícia), amb la darrera transhumància van incorporar-se també tres ponis i tres rucs. Els rucs troben en les terres del Parc del Garraf un entorn ideal per a la seva naturalesa i, per tant, s’estan observant amb detall per determinar si podrien quedar-se tot l’any al Parc.

Els cavalls i la prevenció d’incendis forestals

El cavall és l’únic de tota la resta de bestiar que es menja el càrritx o carç, espècie que ha colonitzat el Garraf i ha incrementat el risc d’incendis. L’acció damunt del territori dels cavalls és tal que estalvien despeses a la societat i al sector per la tasca que fan de millora de l’entorn, conservació de la biodiversitat i neteja del sotabosc evitant la propagació d’incendis forestals. A més a més, reforcen els valors de respecte cap als animals per part de la població.

Al Parc del Garraf, les zones on han pasturat els cavalls durant sis mesos presenten un 72 % menys de càrritx que a d’altres zones on no han pasturat (segons l’estudi dels Grup de Recerca de la Fundació Miranda amb el Parc). També han obert passos i recuperat antigues feixes, fonts i estructures antigues soterrades per la vegetació.

Per a més informació sobre la filosfia i activitats de la Fundació Miranda, dedicada a recuperar animals en situació de maltractaments i d'abandonament, consulteu la seva pàgina web www.fundaciomiranda.org.

compartir

Font de la informació: Fundació Miranda

Categoria: Garraf, Paisatge, Biodiversitat, flora, fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Recerca i seguiment, Gestió del medi,