caes

Guilleries-Savassona | Montesquiu | Xarxa de Parcs Naturals Es van generar moltes sinergies entre els ponents i el públic

La primera Trobada de presentació d’estudis de Guilleries-Savassona i Montesquiu acull 29 ponències i més d’un centenar de participants

20/06/2024

La primera Trobada de presentació d’estudis de Guilleries-Savassona i Montesquiu el dimecres 19 de juny va ser tot un èxit de participació. Va acollir un total de 29 ponències i més d’un centenar de participants al Saló Catalunya de Sant Julià de Vilatorta. Ambdós equips gestors es mostraven satisfets per la informació compartida, que és la base de la gestió dels dos espais naturals. Durant la jornada es van celebrar també els 25 anys del Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i els 20 anys de l’aprovació del seu Pla especial de protecció.

Les 29 ponències que es van presentar abraçaven temàtiques àmplies com la gestió d’ambdós espais, el patrimoni històric, l’educació ambiental i, sobretot, la conservació de la biodiversitat. En aquest sentit, es van presentar els resultats de seguiment de paràmetres ecològics, alguns amb un llarg recorregut temporal, i que en aquests moments s’estan portant a terme centrats en els ambients fluvials, els seguiments de les papallones diürnes, els ocells, del cranc de riu, dels quiròpters, dels micromamífers, de mamífers com el senglar o el cabirol, de la flora vascular i la gestió del pi roig, entre d’altres.

En l’àmbit de gestió es va presentar l’evolució de la guarderia forestal de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i, entre les ponències de l’àmbit del patrimoni històric i cultural, es va fer la presentació dels resultats de les excavacions del castell de Besora, origen del castell de Montesquiu, a més de l’explicació del fons fotogràfic d’Emili Juncadella, que estava al fons del castell i ara és a l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona. En l’àmbit de l’ús públic i l’educació ambiental, es va explicar el projecte de la regulació de l’ús públic a la vall de Sau i el programa d’educació ambiental Guilleries-Savassona a l’escola.

La trobada va servir per establir sinergies entre els ponents i també amb el públic assistent i, per altra banda, els directors de tots dos espais naturals assenyalen la importància de disposar d’aquestes dades de gran qualitat i expertesa a l’hora de prendre decisions de gestió. La inauguració va comptar amb Marta Cornellas Torrents, alcaldessa de Sant Julià de Vilatorta; Pep de la Mora Costas, president del Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona; i Jordi Fàbrega i Colomer, diputat delegat de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal.

Totes les ponències, que es van metre en directe, es poden consultar a la llista de trobades i jornades del canal de Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals. Així mateix, a la tardor és previst publicar una monografia que agruparà totes les comunicacions presentades  i resultats compartits. La següent trobada és previst fer-la d’aquí a quatre anys, al castell de Montesquiu.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Paisatge, Hidrologia, flora, fauna, hàbitats, Divulgació, Guilleries-Savassona, Montesquiu, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,