caes

Montnegre-Corredor Es fa amb helicòpter

La Generalitat de Catalunya farà un tractament aeri per controlar l'eruga peluda del suro al Parc del Montnegre i el Corredor

04/05/2020

Entre el 7 i el 20 de maig, en funció de la climatologia, la Generalitat de Catalunya aplicarà un tractament biològic (Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki) amb helicòpter de control de l'eruga peluda del suro (Lymantria dispar) a diferents indrets del Parc del Montnegre i el Corredor amb alzinars i suredes (2.304 hectàrees).

La Lymantria dispar és una espècie autòctona de papallona que de forma cíclica i no predictible pot esdevenir una plaga. L’eruga defolia principalment els suros i les alzines i els fa minvar el seu creixement. En els suros provoca el vena-sec, que és una anomalia de creixement de les panes de suro que les devalua comercialment. Si bé l’efecte visual de les intenses defoliacions genera alarma social, a diferència de la processionària del pi les erugues no causen al·lèrgies a les persones i als arbres els tornen a créixer les fulles. Al Parc del Montnegre i el Corredor no s’observava una defoliació intensa des dels anys noranta.

Aquest tractament es fa d’acord amb l’Ordre ARP/106/2019, de 20 de maig, per la qual es declara l'existència de la plaga de l'eruga peluda del suro (Lymantria dispar) i es qualifica d'utilitat pública el tractament aeri per al seu control.

La Generalitat de Catalunya ha dissenyat els tractaments a partir de la cartografia d’afectació de la primavera de l’any 2019 avaluada amb les imatges del satèl·lit SENTINEL i finançada per l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA) de la Diputació de Barcelona. Posteriorment, en els mesos de febrer i març de 2020, tècnics de l’OTPMIFDA, del Parc del Montnegre i el Corredor i de l’Associació de Propietaris del Montnegre i Corredor van realitzar un cens de les postes i la seva depredació en rodals establerts dins d’aquestes zones d’afectació del 2019. Al mateix temps i de forma coordinada, el mes de març de 2020 una estudiant de la Universitat de Girona (UdG) inicia un cens molt acurat de les postes i de la seva depredació a deu zones afectades i deu no afectades per Lymantria dispar l’any anterior.

L’òrgan gestor del Parc del Montnegre i el Corredor ha exclòs del tractament les àrees crítiques de rapinyaires conegudes (380 ha) per evitar l’abandonament temporal de niuades i en conseqüència el seu fracàs reproductor, així com el vol de l’helicòpter per totes les àrees crítiques de rapinyaires conegudes al Parc. També ha exclòs les masses d’aigua i les finques propietat de la Diputació de Barcelona afectades (165 ha). Aquestes àrees sense tractament seran útils per avaluar l’efectivitat i la necessitat del tractament així com de les seves repercussions sobre determinats processos ecològics.

El Parc també ha advertit que el producte biològic utilitzat en el tractament (BELTHIRUL-F) eliminarà de forma no selectiva les erugues d’altres lepidòpters que estiguin presents durant el tractament, com ara Satyrium esculi, molt abundant en alzinars i suredes del Parc, i les papallones Euphydryas aurinia i Euplagia quadripunctaria (=Callimorpha quadripunctaria), ambdues catalogades de Protecció Especial per la Directiva Hàbitats (annex II). Així mateix, ha recomanat que les hectàrees a tractar siguin les mínimes i només per protegir principalment els suros i les alzines de zones amb producció forestal planificada o en finques no planificades que tinguin vocació de realitzar aprofitaments forestals per aquestes espècies.

El producte biològic que s'utilitzarà es fa servir a ultra baix volum (3 litres/ha), té una persistència a les fulles de deu dies i és considerat compatible amb l'agricultura ecològica. Tanmateix, el producte és considerat potencialment sensibilitzant per via cutània i per via inhalatòria per a les persones amb hipersensibilitat. En aquest sentit, el Parc del Montnegre i el Corredor ha requerit a la Generalitat de Catalunya que s’eviti el tractament a prop de les masies i altres zones residencials i que se senyalitzin els tretze itineraris i els tres senders de gran recorregut (GR) afectats.

Per a més informació: Nota de premsa de la Generalitat de Catalunya.

Per a qualsevol aclariment, us podeu posar en contacte amb sanitatforestal.daam@gencat.cat.

Altra informació d’interès en aquest enllaç a les notícies de l'ICGC.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, ocells, Gestió del medi, Meteorologia, hàbitats, Recerca i seguiment, fauna, Montnegre-Corredor, Biodiversitat, vertebrats, ODS, flora, general,