Els espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals s'integraran com a equipaments de la Xarxa de Punts Lila
Imatge de la Xarxa Punts Lila. Autor: Diputació de Barcelona
El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny acollirà una prova pilot amb la instal·lació d'un Punt Lila als centres d'informació de Fogars de Montclús i la Rectoria del Brull els dies 1 i 5 de novembre, respectivament, de 10 a 14 h, que comptarà amb activitats de sensibilització envers les violències masclistes. És el primer pas per implementar una Xarxa de Punts Lila als espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals i el resultat de la col·laboració entre l'Àrea de Feminismes i Igualtat i el Servei de Gestió de Parcs Naturals.
Els equipaments de la Xarxa de Parcs Naturals són estratègics ja sigui per la diversificació del públic que agrupen, de tipologies i edats molt diferents, interessat en les activitats que es realitzen, ja siguin culturals, esportives o d’apropament a la natura i de sensibilització medi ambiental; com també per l’acurada coneixença del territori i la seva població.
La població resident en masies aïllades, zones rurals i més despoblades, tenen més dificultats d’accés a la informació i als recursos existents al territori i la detecció de les violències masclistes es torna molt difícil si no es compta amb una xarxa de suport ben estructurada i formada en la matèria.
L’objectiu és que les seus dels parcs es converteixin en equipaments Punts Lila, s’integrin dins la Xarxa de Punts Lila Municipals que gestiona la Diputació de Barcelona i estiguin en permanent coordinació amb els serveis territorials d’abordatge de les violències de cara a la detecció i derivació de possibles casos.
Espais per a l'erradicació de les violències masclistes
Els Punts Lila són espais d’informació, sensibilització i assessorament, dedicats a la prevenció i erradicació de les violències masclistes des d’una mirada feminista, comunitària, restaurativa i interseccional. Són també espais de seguretat des d’on es fa acompanyament i es dona suport en casos d’assetjament, abús i agressions sexistes. Alhora, funcionen com un altaveu per poder col·lectivitzar les violències masclistes, fer-ne denúncia pública, i rebre un acompanyament psicoemocional des d’una mirada feminista i empoderadora, tot obtenint informació sobre els serveis especialitzats de referència i els col·lectius de dones, feministes i LGTBI del territori.
Les primeres experiències sorgeixen a Catalunya entre l’any 2015 i 2016, impulsades per col·lectius feministes. Aquestes iniciatives també varen ser les impulsores de l’elaboració dels primers protocols d’oci nocturn per a la prevenció de les agressions sexistes. En els darrers anys, la figura del Punt Lila en el espais públics, lúdics i d’oci nocturn s’ha anat consolidant arreu de Catalunya. Els Punts Lila s’han posicionat en l’imaginari col·lectiu com l’espai públic on poder denunciar agressions masclistes viscudes en el passat o en altres espais, agressions que es detecten en l’espai lúdic i d’oci nocturn, però també un espai on poder parlar, reflexionar i preguntar, sense tabús i sense por a ser jutjades o qüestionades, sobre temàtiques relacionades amb les violències masclistes.
Si bé en els seus inicis els Punts Lila van aparèixer vinculats a contextos d’oci, sobretot nocturn, amb l’arribada de la COVID-19 i les restriccions d’oci, es va haver de repensar el seu sentit. Allò que inicialment es va veure com una dificultat, es va convertir en una oportunitat per redefinir els Punts Lila, que van començar a ocupar mercats, places i carrers de diferents territoris catalans, i van ocupar espais quotidians i propers de la ciutadania en horari diürn.
Aquesta nova versió dels Punt Lila vinculada als espais quotidians ha permès arribar a totes les franges d’edats i orígens, i ha diversificat la participació i implicació ciutadana. També ha fet possible, a poc a poc, desvincular en l’imaginari col·lectiu les violències masclistes com a violències que ocorren especialment en espais d’oci nocturn. En aquest sentit, les estadístiques de què es disposa mostren com, en realitat, la majoria de violències masclistes, i les violències sexuals en particular, no es donen en contextos d’oci nocturn i que els agressors tampoc es corresponen amb l’imaginari “del desconegut”, sinó que en la gran majoria dels casos són persones conegudes, sovint del cercle més proper .
Així doncs, la necessitat de posar al centre la coresponsabilitat en la prevenció de les violències masclistes, d’agafar responsabilitat des d’una mirada comunitària i a la vegada atendre els impactes d’aquestes violències tenint també en compte la comunitat ha començat a ocupar espais centrals, diürns i visibles de diversos municipis catalans. Més enllà de seguir apostant pels Punts Lila nocturns, ampliar la presència dels Punts Lila a l’espai públic quotidià en horari diürn permet anar transformant els espais públics, apropar la informació sobre els serveis especialitzats d’atenció a les víctimes de violències masclistes de cada territori a peu de carrer, i seguir oferint un espai de contenció, acollida i acompanyament cap aquelles persones que viuen violències.
La Xarxa Punts Lila de la Diputació
El projecte de la Xarxa Punts Lila de la Diputació de Barcelona va néixer en el context de la pandèmia COVID-19, amb el tancament de l’oci nocturn durant mesos i la redefinició dels usos de l’espai públic, formes relacionals i d’oci.
Malgrat que a partir de mitjan 2022 l’oci nocturn va reobrir i festes majors i altres esdeveniments festius van tornar als formats prepandèmics i, per tant, reapareixien els Punts Lila nocturns per fer els espais d’oci més segurs per a totes i més feministes, la proposta dels Punts Lila diürns i la formació de xarxes de Punts Lila quotidians es va anar consolidant. Des de la Diputació de Barcelona es va apostar per impulsar i seguir fent créixer el nou model de Punts Lila i Xarxes quotidianes nascudes de la situació pandèmica, ja que aquestes han demostrat que tenen un gran impacte social.
És des d’aquesta lògica que l’any 2022 la Diputació de Barcelona va apostar per donar continuïtat a la creació de Xarxes Punt Lila en diferents municipis de la província de Barcelona. Així, el mes de juny de 2023 ja eren 24 els municipis que comptaven amb una Xarxa Punt Lila.
L’objectiu de la Xarxa Punts Lila és fomentar la creació d’una xarxa d’equipaments i establiments tant públics com privats (comerços, associacions i entitats) que actuïn com a punts de prevenció, d’informació i sensibilització envers les violències masclistes i que funcioni com un element clau per garantir la sostenibilitat i la constància de la lluita per l’erradicació de les violències masclistes a cada territori.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montseny, Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, Diputació de Barcelona, ODS,