caes

Diputació de Barcelona | Montseny | Collserola | Guilleries-Savassona | Parc Agrari | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals | Parc Fluvial Besòs | Altres Amb iniciatives diverses de la Xarxa de Parcs Naturals, Xarxa de Biblioteques Municipals i l'Oficina de Patrimoni Cultural

La Diputació de Barcelona dona suport a les persones cegues i amb deficiència visual

03/01/2022

El 4 de gener és el Dia Mundial del Braille. La commemoració d’aquesta data, que és molt recent (des de l’any 2019), pretén crear una major consciència sobre la importància del Braille com a mitjà de comunicació per a la plena realització dels drets humans per a les persones cegues i amb deficiència visual. Entre els diversos programes i recursos que promou la Diputació de Barcelona trobem els itineraris accessibles i materials adaptats a la Xarxa de Parcs Naturals, el programa La Mirada Tàctil d'accés als museus i els nombrosos recursos per fer accessible la Xarxa de Biblioteques Municipals.

Dins les iniciatives per facilitar l’accessibilitat de tota la població als espais naturals, la Xarxa de Parcs Naturals disposa de diversos itineraris senyalitzats accessibles per a persones amb deficiència visual i l'edició de materials adaptats com, entre d'altres, dossiers, fitxes de fauna i flora, mapes tàctils i la col·lecció de contes "La Xara i el Pau".

Així, a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, alguns parcs disposen d'itineraris senyalitzats accessibles per a persones amb mobilitat reduïda o amb deficiència visual que faciliten la visita autònoma per part de l’usuari. Entre els quals trobem l'itinerari botànic de la Pleta, al Parc del Garraf, un itinerari circular exclusiu per a vianants, que té una llargada de 1.300 metres amb un desnivell d'uns 35 metres, que permet conèixer trenta-tres espècies característiques del Parc. En dues zones s'hi han instal·lat bancs perquè els visitants puguin descansar. La primera part del recorregut, 650 metres, està adaptada per a persones amb discapacitats motriu (recomanat per a cadira de rodes). L'itinerari disposa també de material destinat als invidents com quatre exemplars escrits en Braille per poder-lo seguir.

Un altre és l'itinerari sensorial de Can Grau, també al Parc del Garraf, de recorregut circular visible des d'un punt d'observació situat a la plaça exterior de l'Escola de Natura Can Grau. Els destinataris són persones amb discapacitats visuals, adaptat tant per a infants no lectors, que poden recórrer l'itinerari sols i contribuir així al seu desenvolupament sensorial, com també per a adults lectors que mitjançant un joc de sensacions poden gaudir de diferents experiències sensorials durant el seu recorregut.

Al Parc Natural de la Serra de Collserola hi ha l'itinerari sensorial pel camí del Fondal. L'itinerari sencer va de l'estació del Baixador de Vallvidrera fins a Vil·la Joana i el Centre d'Informació del Parc. A la primera part, entre l'estació i la font Nova (490 m), el camí està adaptat per a cadires de rodes i discapacitats visuals. La passejada s'ha dissenyat amb el pressupòsit que s'hi arriba en tren. Per tant, els plafons explicatius en Braille que es troben durant el recorregut segueixen aquesta direcció.

Dossiers adaptats, contes en Braille, plafons interpretatius i barres direccionals

Els dossiers són una versió integrada en tinta, relleu i Braille d'alguns dels itineraris adaptats. El conformen un dossier enquadernat en espiral imprès en color sobre làmines de vinil de gran durabilitat, amb macrocaràcters i Braille perforat sobreimprès. Inclouen dibuixos tàctils i en color d'alguns elements de la flora i la fauna destacats de l'itinerari. Aquests dossiers es poden demanar en préstec d'un dia als centres d'informació des d'on comencen els itineraris.

En aquests enllaços trobareu més informació sobre les fitxes de flora i fauna i els mapes tàctils dels parcs.

Per la seva banda, "La Xara i el Pau" és una col·lecció de contes infantils, adreçats a nens i nenes de cinquè de primària, que divulguen les singularitats de cada parc de la Xarxa de Parcs Naturals explicades de la mà de dos amics que viuen diverses aventures. El text és de Gonçal Luna i els dibuixos de Susanna Campillo. Cada títol editat dins la col·lecció té la seva versió en Braille que es lliura també als infants cecs o amb discapacitat visual que participen en el programa escolar Viu el parc. La seva producció es va fer a càrrec de la Fundació ONCE.

Cal no oblidar altres propostes com el plafó interpretatiu de la granota roja (Rana temporaria), col·locat a l'itinerari adaptat de la font del Frare que comença al Centre d'Informació Can Casades, al Parc Natural del Montseny. El plafó conté sobreimpresa la versió en Braille i mostra, de manera didàctica i concisa mitjançant textos i il·lustracions, les característiques principals d’aquesta espècie d’alt interès de conservació que ha trobat refugi al Montseny.

Per la seva banda, al Parc del Montnegre i el Corredor hi ha també el plafó accessible amb la versió en Braille sobreimpresa de l'itinerari senyalitzat "SL-C 73 Les alzines de Can Portell".

Així mateix, la barra direccional (o barra de muntanya) permet a l'usuari amb poca visió o sense visió accedir a molts indrets dels espais naturals, acompanyat d'altres dues persones. Són nombrosos els equipaments de la Xarxa de Parcs Naturals que disposen d’aquest material en servei de préstec per als usuaris. 

Es pot consultar tota la informació sobre programes, itineraris, materials i equipaments accessibles a la pàgina web Accessibilitat a la Xarxa de Parcs Naturals.

Altres iniciatives de la Diputació de Barcelona

Des de l'any 2007, l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona desenvolupa diferents accions per garantir l’accessibilitat dels museus i el patrimoni a tots els usuaris, inclosos els col·lectius que pateixen algun tipus de discapacitat sensorial, física o cognitiva.

És per això que va dissenyar el programa La Mirada Tàctil amb l’objectiu  de ressaltar, en funció de la seva tipologia i característiques, les accions multisensorials idònies per a fer-les accessibles. La Mirada Tàctil és un projecte de la Diputació de Barcelona que a través de diferents mòduls d’interpretació tàctil pretén acostar els museus a col·lectius amb dificultats visuals, ceguesa o mobilitat reduïda. S'hi han incorporat vídeos amb intèrprets en llengua de signes, subtitulats i amb locució, guions en Braille i làmines tàctils de suport per facilitar la intel·ligibilitat dels elements exposats.

Lectures a l'abast de tothom

També la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona treballa per millorar l’accés a la informació de totes les persones amb discapacitat. Amb aquest objectiu s’ofereixen diferents recursos de suport a l’accessibilitat a les biblioteques i per tal de proporcionar lectures a l’abast de tothom. Un d’aquests recursos és l’equip d’accessibilitat itinerant que dona resposta a les necessitats puntuals de persones cegues o amb dificultats visuals.

Així mateix, diverses biblioteques disposen de materials i programaris d'equips informàtics adequats perquè persones amb dificultats de visió puguin utilitzar els recursos de la biblioteca: audiollibres, llibres en Braille, lupa televisió, escàners i lupes de mà o programaris informàtics a ordinadors del servei d’Internet i + de les biblioteques que llegeixen la pantalla.

El servei de préstec gratuït de llibres electrònics, eBiblio Catalunya, també ha incrementat la col·lecció d'audiollibres, en especial, les lectures obligatòries de batxillerat. Actualment, el catàleg d'audiollibres, en català i en castellà, disposa de més de 430 títols.

Aquestes accions de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de desenvolupament sostenible (ODS) número 3 "Salut i benestar"; número 10 "Reducció de les desigualtats" i número 4 "Educació de qualitat". Els disset ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 i formen part de l’Agenda Global per al 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests.​​​​​​​

compartir

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Accessibilitat als parcs, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, Montseny, Collserola, Guilleries-Savassona, Parc Agrari, Marina, Litoral, Montesquiu, Foix, Garraf, Montnegre-Corredor, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Xarxa de Parcs Naturals, Parc Fluvial Besòs, Altres, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Educació ambiental,