Xarxa de Parcs Naturals
Enguany sota el lema 'Natura a tocar de les persones: el nostre tresor (Our Natural Treasures)'

La Xarxa de Parcs Naturals us proposa activitats gratuïtes per celebrar el Dia Europeu dels Parcs

$urlFileEntry

Dia Europeu dels Parcs. Autor: XPN

17/05/2019

El 24 de maig del 1909 es declaraven els primers parcs nacionals europeus a Suècia. Per recordar aquella primera declaració, la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d'Europa (Europarc) va declarar el 24 de maig Dia Europeu dels Parcs. Per commemorar l’efemèride, enguany la Xarxa de Parcs Naturals organitza entre el 25 de maig i el 9 de juny nombroses activitats gratuïtes. 

Hi trobareu caminades a peu, rutes i passejades guiades, tallers infantils, sortides familiars, exposicions, audiovisuals, Parcs i biblioteques, etc. En algunes activitat és necessari inscriure’s prèviament. Podeu consultar el ventall de propostes a l’Agenda dels parcs - Dia Europeu dels Parcs.

Europarc, impulsor del Dia Europeu dels Parcs

Un any més, el 2019 la Federació Europarc convida tots els estats europeus i les organitzacions no governamentals de conservació de la natura a divulgar aquest esdeveniment i a organitzar activitats destinades a donar a conèixer els espais protegits i la seva importància per a la societat.

I, enguany, ho fa sota el lema "Natura a tocar de les persones: el nostre tresor" (Our Natural Treasures)". Les nostres àrees protegides estan formades per paisatges sorprenents, espècies increïbles i hàbitats únics. Quins són els tresors naturals que protegeixen els parcs? Quina és la història d’aquesta espècie amenaçada que viu al vostre parc? El 2019, les Jornades Europees dels Parcs són una crida a reconèixer-se amb la natura i ressaltar els tresors naturals que fan els parcs tan especials.

Història d'una efemèride

Tot va començar a l’inici del segle passat amb la declaració a Suècia, el 24 de maig del 1909, dels primers parcs nacionals europeus. Quasi una dècada més tard, el 1918, es declaraven a Espanya els primers parcs nacionals (Covadonga i Ordesa y Monte Perdido), amb un intent no reeixit d'afegir el Montseny a la llista. El 1928 naixia el Patronat de la Muntanya del Montseny, la primera figura de protecció d'un espai natural a Catalunya, a la qual va seguir, l'any 1972, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el primer espai declarat parc natural a tot l'Estat espanyol.

A Catalunya tenim un espai declarat parc nacional: el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (des del 1955), al qual s'ha de sumar la vintena de parcs naturals i uns altres 150 espais agrupats en diferents figures jurídiques de protecció. Això poc més d'un milió d'hectàrees protegides, que representa el 30 % del nostre territori. Per la seva banda, a tot l'Estat espanyol són uns 940 els espais naturals protegits amb figures de protecció diverses, que abracen prop de set milions d'hectàrees terrestres, un 13 % de la superfície espanyola, i 490.000 hectàrees marines.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Xarxa de Parcs Naturals, Educació ambiental, Dia Europeu dels Parcs, Biodiversitat, Educació ambiental, Divulgació,