La sessió anual de treball i formació del personal d'informació dels parcs del Montnegre i el Corredor, Serralada Litoral i Serralada de Marina se centra en la conservació dels espais naturals
Grup d'informadors dels parcs del Montnegre i el Corredor, Serralada Litoral i Serralada de Marina. Autor: XPN
La jornada es va fer a la masia de Can Bosc del Parc del Montnegre i el Corredor. Autor: XPN
Enguany, el tema principal de la sessió de treball i formació del personal d'informació dels parcs del Montnegre i el Corredor, Serralada Litoral i Serralada de Marina, celebrada el dissabte 30 de setembre, va ser l’actualitat dels programes de recerca en els tres parcs vinculats a reptes ambientals rellevants com biodiversitat, canvi climàtic i malalties emergents, entre d’altres.
L'equip de personal d’informació vinculat a onze equipaments del Servei d’acollida de visitants del Parc del Montnegre i el Corredor, Parc de la Serralada Litoral i Parc de la Serralada de Marina van participar el dissabte 30 de setembre en la sessió anual de treball i formació. La trobada es va fer a la masia Can Bosc del Parc del Montnegre i el Corredor, equipament propietat de la Diputació de Barcelona. Enguany, es va aprofundir en el coneixement d’aspectes relatius a la conservació dels espais naturals protegits.
Com cada any, l’equip tècnic d’Ús públic i educació ambiental dels parcs va organitzar una sessió de formació i treball adreçada a l'equip de persones vinculades al servei d'informació i atenció als visitants i usuaris d’aquests tres parcs. Aquestes sessions es plantegen amb una finalitat doble: d'una banda, es tracta de crear un espai de treball en què s’exposen experiències i s'estableixen criteris comuns; i, d'una altra, es vol dotar l’equip d'informació d'eines que facilitin l'execució de la seva tasca i que enriqueixin el servei d'atenció als visitants i usuaris.
A la primera part de la sessió, es va presentar l’actualitat de tots els treballs de recerca en conservació que s’estan portant a terme als tres espais naturals protegits. Durant la segona part de la sessió, els tècnics d’Ús públic i educació ambiental dels parcs van informar de les novetats en la gestió. Es va generar un debat amb tots els assistents, durant el qual es van exposar diverses situacions que el personal d’informació ha de resoldre en la seva feina.
La tasca dels informadors d’atenció dels visitants, les respostes a les seves consultes, la resolució de dubtes sobre la gestió d’aquests espais i la gestió de queixes, van ser els eixos centrats de la dinàmica d’aquesta sessió de formació, que va destacar per realitzar-se d’acord amb una metodologia participativa.
La sessió la va conduir Joan Manel Riera, educador ambiental de l’Escola de Natura del Corredor, i es va cloure amb una passejada ambiental al medi natural, pels voltants de Can Bosc.
Les tasques del personal d'informació
Els informadors dels centres i punts d’informació de la Xarxa de Parcs Naturals ofereixen recursos, orienten i fan propostes d’acord amb els valors naturals i culturals i les normes del parc. També recullen opinions i suggeriments.
Juntament amb els guardes forestals, són el personal a qui els visitants poden adreçar-se quan són als parcs i espais naturals protegits.
Es pot ampliar la informació en aquest díptic: El paper del personal d'informació [PDF].
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Marina, Litoral, Montnegre-Corredor, ODS,