Els quiròpters, nom tècnic amb què es denomina el grup dels ratpenats, duen a terme funcions ecològiques cabdals per mantenir l’equilibri dels sistemes naturals on viuen. La més important és la regulació de poblacions d’insectes. Així, per exemple, la colònia del ratpenat de cova que hi ha al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac ingereix de 90 a 100 kg diaris d’insectes.
La importància d’aquestes funcions ha fet que la Diputació de Barcelona promogui actuacions i seguiments de les diferents espècies. En aquest context, l'equip d'Areambiental i membres de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio), encapçalats pel Dr. Jordi Serra-Cobo, duran a terme aquests treballs durant el 2021 en els parcs del Garraf, d’Olèrdola, del Foix i del Castell de Montesquiu i en el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, en el marc del contracte menor que es va aprovar el passat mes de maig.
Alguns dels seguiments que es realitzaran es van iniciar fa anys i són dels més llargs que es coneixen arreu. És el cas del seguiment de les colònies del ratpenats de cova (Miniopterus schreibersii) que es realitza simultàniament al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i al Parc del Garraf, iniciat la dècada dels anys cinquanta del segle passat pel Dr. Enric Balcells, i que ha continuat fins enguany amb els estudis de l’equip de la Universitat de Barcelona. Un dels aspectes que analitza aquest seguiment és la incidència del canvi climàtic en la hibernació del ratpenat de cova. Conèixer com aquests canvis incideixen en les poblacions de ratpenats té suma importància en la gestió dels recursos naturals.
Altres seguiments es van iniciar el 2020 a partir de diferents actuacions de millores de l’hàbitat per a ratpenats forestals i cavernícoles. Malgrat la curta durada d’aquestes actuacions, ja estan donant els primers resultats. Aquest és el cas de l’actuació que es va fer a finals de l’any passat al túnel de conducció d’aigua del Parc d’Olèrdola i que va consistir en l’adequació de la cavitat perquè s’hi poguessin refugiar ratpenats. Les darreres observacions mostren que, efectivament, ha augmentat l’activitat de quiròpters al túnel.
Nous estudis i seguiments
Així mateix, al 2021 s’han iniciat els treballs al Parc del Castell de Montesquiu, localitat de la qual se’n té poca informació. L’objectiu serà caracteritzar la comunitat de ratpenats que viu en aquest espai natural protegit a través del mostreig acústic amb detector d’ultrasons automàtics així com amb la realització de prospeccions en refugis naturals i artificials.
Per altra banda, al Parc del Foix s’hi fan seguiments de caixes niu des de fa uns anys i durant el 2021 es farà una revisió de l’estat de conservació de les caixes niu per millorar la disponibilitat de refugis per a les espècies forestals. A més, s’utilitzaran noves tècniques de mostreig per ampliar el coneixement dels ratpenats d’aquest espai natural protegit basades en deteccions ultrasòniques i anàlisis informàtiques dels arxius de so que s’obtinguin.
Tots aquests estudis són imprescindibles per determinar l’estat de conservació d’algunes de les espècies estudiades, observar tendències demogràfiques i detectar a temps possibles alteracions que els afectin directament o indirectament, una informació especialment important en el context de canvi climàtic que s’està produint. En conjunt, la informació obtinguda servirà per proposar mesures de gestió adequades per a la correcta conservació d’aquest grup als diferents parcs de la Xarxa de Parcs Naturals.