L'activista Ester Xargay, homenatjada per amistats artistes a la Pahissa del Marquet, a la vall d'Horta
Grup d'artistes participants a la "Xargayada" lluint una màscara que reprodueix el rostre de l'homenatjada. Autora: Joana Sardà
Interpretació per part de les "9 muses". Autor: Roc Parés
L'artista Mònica Buxó creant un cercle de pètals de rosa vermella. Autora: Alina Canosa
La directora de La Pahissa del Marquet, Joana Sardà, dirigint-se als assistents. Autora: Mònica de Dalmau
La Pahissa del Marquet va retre dissabte 22 de juny un homenatge a qui n’havia estat directora des del 2021 fins al 2023, Ester Xargay (1960-2024), amb una “Xargayada” que va reunir una seixantena de persones amigues de l’artista, de les quals quaranta hi van participar tot oferint actuacions de poesia, cants, accions, vídeos, música i multitud d’interpretacions.
La jornada es va iniciar a les 12 h al Pati dels Til·lers del Marquet de les Roques amb les presentacions de Xavier Roget, assessor de Turisme i Cultura de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals, Jordi Aligué, director de Vallgrassa, Centre Experimental de les Arts al Parc del Garraf, i Joana Sardà, directora actual de la Pahissa.
A continuació, van començar les participacions amb l’acció “Nuar en Vermell”, de Jordi Lafon, que va repartir a tothom un llaç vermell (color que identificava l’homenatjada); l’acció “Endevinalla”, de l’artista Montsita Rierola; Antoni Clapés i Dolors Udina van llegir textos de Xargay; Marta Domínguez Sensada va teixir lletres amb l’acció “Éssera de Llum”; Alícia Cayuela va mostrar un retrat de Xargay que havia fet sobre ceràmica i va llegir un text per evocar la seva memòria; Mònica Buxó va crear un cercle ple de pètals de rosa vermella que es van anar escampant pel pati al llarg del matí; i Jordi Aligué va presentar l’acció participativa “Tots som la força”. Per la seva banda, Rafel Uyà, Jordi Alavedra i Adolf Alcanyiz van enregistrar i filmar tot l’acte, del qual faran un documental.
Després de l’entreacte, tot coincidint amb la pausa per dinar, on també es va recordar Xargay a través d’animades converses, anècdotes i rialles, es va preparar un espai de la masoveria del Marquet com a sala de cinema per projectar-hi les peces en vídeo de Pep Camps, les peces "Fresca la Refresca" i "A veu alçada" de Francesca Rodrigo, i la peça "For Ester Xargay" de Denys Blacker. Així mateix, també es va projectar una selecció de peces de videoart de Xargay presentades al festival Flux d’anys enrere. Finalment, Mònica de Dalmau i Pep Quer van donar a conèixer una peça de videocollage recitat, creada a partir de la plaquette "Escrit és crit", presentada al premi de poesia Carles Hac Mor del 2023.
A continuació van tenir lloc les participacions en viu al pati de la masoveria del Marquet, on l’artista Berta Mallarach va tocar un parell de peces amb trompa; Ramon Guimarães va presentar la peça participativa “Cadavre Exquis”; Andríi Antonovskyi va llegir textos de Xargay del dret i del revés; i Catalina Girona va fer una acció jugant amb les lletres H i X. Tot seguit, Girona, juntament amb Joana Sardà, van cantar "La cançó de l’Ester" que Marta Darder havia compost per a ella. L’artista Alina Canosa va recitar poemes; Joan Vinuesa va obsequiar els assistents tot cantant "Ne me quitte pas" de Jacques Brel, traduïda i adaptada al català; Xavi Lloses va fer sonar tot d’andròmines que van ressonar per tota la Vall d’Horta; Àngela Rivas va llegir textos de l’Ester i un text original seu; Víctor Bonet va fer una acció participativa tot inflant globus de color vermell, amb lletres que componien el nom d’Ester Xargay; Salvador Giralt va llegir textos de l'homenatjada i del poeta Carles Hac Mor; Clara Garí va cantar cançons franceses i David Ymbernon va recitar un poema seu dedicat a Xargay.
Més tard, els assistents es van traslladar a l’era de la Pahissa on Carme Palahí va presentar l’acció cantada “Tornar a sentir-te la veu”, mentre al pati l’artista Imma Pla i les “muses” es preparaven juntament amb Elena Sixto i Igor Binsbergen per presentar la seva exposició “Registres sensibles de la natura”. Amb les “muses” van dansar les peces fetes amb branques d’avellaner on, a poc a poc, van dur un seguici fins a l’era on Sixto havia preparat una ofrena de plantes medicinals de la zona, amb un gibrell ple d’aigua i pètals de flors diverses, tot recordant la tradicional ofrena de Sant Joan.
La jornada es va acabar amb una caminada espontània, ja iniciat el capvespre, cap a la font del Llor, on els assistents van continua recordant i recitant Xargay mentre gaudien alegrement de la natura característica de la Vall d’Horta.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Museus i equipaments culturals, Sant Llorenç-Obac, Xarxa de Parcs Naturals, ODS, Marquet de les Roques,