Enguany, és l’aniversari dels 50 anys de la creació del Parc, declarat parc natural per primer cop el 1972 i després per part de la Generalitat de Catalunya el 1987, any en què se celebrà la primera Trobada a Matadepera. La vitalitat del Parc i l’interès que aquest desperta entre la societat es posa de manifest en el gran nombre de treballs de recerca i estudis que al llarg de tot aquest temps s’han centrat en el massís de Sant Llorenç i la serra de l’Obac.
Bona part d’aquest èxit ha estat possible, precisament, gràcies a la suma d’estudis i recerques que es duen a terme des de diferents àmbits de la ciència i la cultura ja que, si bé el seguiment del patrimoni natural és bàsic en un espai natural protegit i el seu entorn geogràfic, el patrimoni cultural també ha ocupat bona part dels esforços en la gestió d’aquest espai.
Els cinquanta anys de la creació del Parc Natural tindran un lloc destacat al programa, el dimarts 22 de novembre al matí, amb la taula rodona titulada "Sant Llorenç del Munt i l'Obac: 50 anys de parc natural (1972-2022)". Hi intervindran Joan Ignasi Castelló, excap del Servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona; Martí Perich, exalcalde de Mura; Xavier Busom, president del Centre Excursionista de Terrassa; Francesc Macià, president de la Secció de Natura de la Unió Excursionista de Sabadell; i Núria Bonada, professora de la Facultat de Biologia. Universitat de Barcelona. La moderació la farà Valentí Junyent, diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona.
57 comunicacions
Fauna, història, flora i vegetació, ecologia, hidrologia, gestió i ús públic són les temàtiques de les ponències que es presentaran els proper 22 i 23 de novembre a la X Trobada d'Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.
Hi ha inscrites 57 comunicacions, distribuïdes en 19 sobre fauna, 14 sobre història, 8 d’ecologia, 6 d’ús públic, 5 de vegetació, 4 de gestió i 1 d’hidrologia. Vegeu aquí el programa de les diverses comunicacions.
Enguany, i com a novetat, els assistents podran assistir personalment o virtualment a la Trobada, a través de l’emissió en directe via streaming a través del canal Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals. En aquest enllaç es pot fer la inscripció com a oients.
Totes les comunicacions presentades anteriorment es poden consultar al catàleg col·lectiu de la xarxa de centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals.