caes

Montesquiu | Guilleries-Savassona A l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona i al Parc del Castell de Montesquiu

Accions de conservació del cranc de riu

07/11/2019

El cranc de riu de potes blanques (Austrapotamobius pallipes) era una espècie molt abundant fa només trenta anys a gairebé totes les rieres del país, però actualment està en perill d’extinció i només està present a les capçaleres d’un centenar de rieres a tot Catalunya.

La causa d’aquesta davallada és la presència d’un fong letal a les rieres que va arribar a finals dels anys vuitanta amb la introducció d’espècies de cranc exòtiques (com el cranc roig americà i el cranc senyal).

A l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona podem trobar les dues espècies exòtiques invasores als cursos fluvials principals, però a les capçaleres d’alguns torrents encara trobem algunes poblacions relictes de cranc autòcton.

Des del 2016, la Diputació de Barcelona està executant un Pla de gestió per a la conservació del cranc de riu a la Xarxa de Parcs Naturals que inclou diverses accions que es duen a terme amb la col·laboració de l’entitat conservacionista Paisatges Vius.

Accions a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

Enguany, de juliol a setembre, a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona s’han portat a terme accions com les següents:

· Seguiment anual de les poblacions de cranc autòcton a través de censos nocturns per avaluar-ne la seva viabilitat;

· Actualització de la distribució de les espècies exòtiques per evitar el contacte amb el cranc autòcton;

· Jornada de sensibilització i educació ambiental sobre la problemàtica de les espècies exòtiques.

Seguiments nocturns al Parc del Castell de Montesquiu

Així mateix, entre els mesos de juliol i setembre, a l’entorn del Parc del Castell de Montesquiu s’ha realitzat un seguiment de les poblacions de cranc autòcton a través de censos nocturns per tal d'avaluar-ne la seva viabilitat.

compartir

Font de la informació: Guillem Mas / Paisatges Vius

Categoria: Montesquiu, fauna, Planificació i avaluació, invertebrats, Biodiversitat, ODS, hàbitats, Recerca i seguiment, Guilleries-Savassona, vertebrats, Paisatge, Hidrologia, crustacis, Gestió del medi, general,