'Mil ulls m'observen', de Paula Bruna, inicia la nova etapa de la Cabanya del Castell de Montesquiu com a espai expositiu d’art contemporani
La Cabanya del Castell, al Parc del Castell de Montesquiu, des de l'interior. Autor: XPN
La Cabanya del Castell de Montesquiu s’estrena aquest octubre com a espai expositiu d’art contemporani dedicat a l’estudi i a la interpretació del territori i l’entorn natural i ho fa amb l’exposició 'Mil ulls m’observen', de l’artista i ambientòloga Paula Bruna. La gestió de l’espai expositiu recau en el col·lectiu Morir de Frío (Anna Dot i Blai Marginedas), amb la complicitat del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura i del Parc del Castell de Montesquiu.
L’antic paller del castell es converteix en un bosc nocturn i acollirà del 21 d’octubre al 17 de desembre “Mil ulls m’observen”, de l’ambientòloga i artista Paula Bruna. Es podran descobrir les càmeres de fototrampeig des d’una mirada artística. Les imatges que capturen, en aquest cas al propi Parc, obren una porta a la fauna que habita al bosc i que ens observa sense saber-nos observats.
L’exposició compta amb activitats complementàries. A la inauguració, el dissabte 21 d'octubre a les 18 h, hi haurà un concert amb Neus Borrell i Miquel Joan i el dissabte 18 de novembre l’activitat permetrà descobrir el bosc i les càmeres o després parlar amb l’artista visual. Cal inscripció a p.montesquiu.bisaura@diba.cat
Paula Bruna pren com a referència conceptes d’ecologia, economia ecològica, i les teories sobre la sostenibilitat forta i el decreixement, i s’interessa per la interacció entre la nostra societat i el sistema ecològic on s’ubica. En aquest context, estudia els processos de col·lapse en totes les fases: la fragilitat de l’equilibri previ, el joc de tensions, els intents per evitar l’esfondrament, el succés catastròfic i el caos immediatament posterior, les absències i la serenitat que porta la fi dels fets.
En els darrers anys, investiga sobre la conformació del relat de l’antropocè des d’un punt de vista no humà, mitjançant una combinació de ciència, ficció i art. La seva hipòtesi és que explorar punts de vista diferents de l’antropocentrisme actual té efectes en la consciència ecològica i obre la gamma de possibles formes de convivència.
Un col·lectiu artístic al capdavant del projecte
Morir de Frío és un col·lectiu artístic dedicat a la reflexió i difusió de les arts ens tots els seus contextos. El col·lectiu es va crear l’any 2011 per Alba VIlamala, Palma Lombardo, Raquel Vila, Anna Dot i Blai Marginedas. Des d’aleshores ençà, han impulsat projectes en formats diversos com el web, l’exposició, la xerrada o la ràdio. Després d’uns anys d’inactivitat, una part del col·lectiu s’activa per donar forma al projecte de la Cabanya del Castell de Montesquiu.
La nova etapa de la Cabanya té com a principals línies de treball el territori i l’entorn, per una banda, i el medi ambient, per l’altra, com expliquen els concessionaris. "Territori i entorn: sota aquests conceptes, entenem el context del Parc del Castell de Montesquiu, la seva vinculació amb l’entorn més pròxim i el fet que sigui la seu d’un parc natural. Això últim comporta que aquest sigui un espai que compta amb un programa d’activitats pròpies dedicat a la preservació, estudi i difusió del paisatge natural i de la història del lloc. En són exemples el festival Música al Parc o les visites teatralitzades. Per tant, la proposta curatorial que plantegem intentarà complementar aquest programa"·
Pel que fa a l’educació ambiental, per treballar aquesta línia, se centraran en abordar la situació actual d’emergència climàtica: “Seguint les idees d’autors com Joseph Cornell, defensem les pràctiques artístiques com a eines que ens permeten relacionar-nos amb l’entorn natural per mitjà d’experiències personals, poètiques, estètiques i sensibles. Així doncs, potenciarem la mostra i l’activació de propostes artístiques contemporànies que, d’acord amb aquesta línia de pensament, ens permetin assajar nous punts de vista, nous comportaments i noves formes de vida més respectuoses amb el planeta".
Alhora, cada exposició tindrà l’objectiu de sensibilitzar els visitants vers les problemàtiques que afecten el medi ambient, oferint oportunitats per aprendre i assajar nous punts de vista, nous comportaments i noves formes de vida més respectuoses amb el planeta.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montesquiu, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, Educació ambiental, Divulgació, Exposicions, ODS,