caes

Parc Fluvial Besòs El flux migratori és màxim, en aquesta època de l'any

Una guineu entre les observacions faunístiques del setembre al Parc Fluvial del Besòs, que destaquen pel gran nombre d'espècies d'ocells

10/10/2023

Fruit de les observacions faunístiques, el mes de setembre es va poder veure una guineu i una serp d'aigua, al Parc Fluvial del Besòs. Pel que fa a les aus, el flux migratori d’ocells que es desplacen durant el mes de setembre des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada ja és màxim, de manera que és un dels moments de l’any en què es pot detectar una major diversitat d’espècies al Parc Fluvial. D’entre les rareses a escala catalana, destaca la de tres exemplars de graula.

Pel que fa als ocells propis de medis aquàtics, cal remarcar sobretot l’observació d’un martinet ros (Ardeola ralloides) i dos territs variants (Calidris alpina) a Sant Adrià de Besòs i també l’albirament d’un agró blanc (Egretta alba) que buscava un lloc per aturar-se a Montcada i Reixac, però com és habitual en aquesta espècie va desistir després de donar unes voltes perquè no va trobar un indret adequat per descansar en el seu viatge migratori.

Si bé no s’ha vist tanta diversitat d’ànecs com el mes passat, almenys s’han detectat un ànec griset (Mareca strepera) i tres xarxets comuns (Anas crecca) al tram dels canyissars; en canvi, hi ha hagut un increment del nombre d’esplugabous (Bubulcus ibis) i martinets blancs (Egretta garzetta), que tornen a ajocar-se en un canyar de Sant Adrià de Besòs.

Si ens fixem en els ocells passeriformes, cal destacar l’observació d’una mallerenga petita (Periparus ater) a la desembocadura i una oreneta cua-rogenca (Cecropis daurica) a Sant Adrià de Besòs. Respecte els altres grups, s'han vist un enganyapastors (Caprimulgus europaeus) i un cucut (Cuculus canorus) al Refugi de Biodiversitat del Riu Besòs a Santa Coloma i un colltort (Jynx torquilla) al tram dels canyissars.

Per la seva raresa a escala catalana, és significativa l’observació a Montcada i Reixac altra vegada de tres exemplars de graula (Corvus frugilegus) volant riu amunt.

Tal com es va avançar el mes passat, enguany i a diferència de l’any passat, no s’ha detectat cap ànec collverd (Anas platyrhynchos) amb símptomes compatibles amb la grip aviària o el botulisme, ni cap altre ocell aquàtic malalt o mort.

Finalment, durant el seguiment faunístic es va poder observar una guineu (Vulpes vulpes) al tram dels canyissars, així com una serp d’aigua (Natrix maura), que malauradament va ser atropellada al gual de Montcada i Reixac.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Paisatge, Hidrologia, fauna, vertebrats, ocells, hàbitats, rèptils, mamífers, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Educació ambiental, Parc Fluvial del Besós,