Litoral | Montesquiu | Montnegre-Corredor | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals
Els participants poden compartir les seves experiències al blog del programa

El programa Viu el parc a l'escola es reinventa en forma de reptes per als infants i les seves famílies

$urlFileEntry

Activitats i descobertes en família.
Autor: Oriol Clavera

15/06/2020

A mitjan març, els centres educatius van tancar portes a causa de la COVID-19, un fet que va aturar les activitats del programa Viu el parc a l’escola. Sense poder desenvolupar, en alguns casos, ni les sessions a les aules ni les festes escolars als parcs, va ser el moment de reinventar-se i reconvertir les activitats presencials en engrescadors reptes que els infants, i les famílies al complet, poden fer des de casa o, ara que es permet certa mobilitat, directament a la natura.

Aquestes activitats del Viu el parc a l’escola estan obertes a tots els nens i nenes que vulguin descobrir l’immens patrimoni natural i cultural dels espais de la Xarxa de Parcs Naturals atès que no cal participar formalment en el programa per realitzar-les.

Si consulteu la pàgina web Viu el parc a l'escola - Activitats a casa trobareu agrupades per parcs un seguit de propostes educatives i de lleure en forma d’interessants reptes perquè els infants i les famílies gaudeixin fent-los, ja sigui des de casa o, ara que progressivament es permeten els desplaçaments dins la regió sanitària, en l’entorn natural més proper.

Actualment, disposen de fitxes el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el Parc de la Serralada Litoral, el Parc del Montnegre i el Corredor i el Parc del Castell de Montesquiu.

Les activitats estan adreçades principalment als alumnes del cicle superior de primària, si bé la família al complet pot fer-les. Els principals temes que s’hi tracten són la flora, la fauna i la biodiversitat, el relleu, els assentaments humans, el patrimoni cultural i històric, les llegendes i les activitats humanes.

Fem d’ornitòlegs? Fem d’arquitectes?

Entre molts d’altres, els reptes us proposaran fer d’ornitòlegs per un dia al Parc del Montnegre i el Corredor i aprendre a construir diversos tipus de menjadores i un abeurador per als ocells o identificar els diversos hàbitats del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, així com la flora i la fauna associades a l’alzinar.

En el cas del Parc del Castell de Montesquiu, els reptes s’han centrat en la història del castell, identificar les papallones de l’indret i descobrir quina és l’espècie més emblemàtica del Parc.

Pel que fa als reptes que us portaran fins al Parc de la Serralada Litoral, en trobareu sobre la pineda, l’alzinar, les abelles, la vinya o l’ermita medieval de Sant Mateu, de la qual en coneixereu la història i fins i tot fareu d’arquitectes i en dibuixareu l’alçat i la planta

Totes les fitxes tenen una primera part introductòria amb la informació bàsica necessària i, a continuació, diverses propostes d’activitats.

Compartir l’experiència al blog del Viu el parc a l’escola

Un cop superats els reptes, totes aquelles famílies que ho desitgin poden enviar fotografies del treball fet o algun escrit que expliqui l'experiència al correu electrònic viuelparc.escoles@diba.cat. Aquests testimonis es publicaran al blog del programa http://www.blogviuelparcescola.com.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Litoral, Montesquiu, Montnegre-Corredor, Sant Llorenç-Obac, Xarxa de Parcs Naturals, Educació ambiental, Biodiversitat, Educació ambiental, Viu el parc, Divulgació, ODS,