Amb la incorporació de la riera de la Solana, per primera vegada es disposa d’un punt d’estudi del projecte CARIMED (Efectes del Canvi Ambiental en les comunitats d’organismes dels Rius Mediterranis) al Parc del Castell de Montesquiu. Enguany, també s’ha afegit la riera de Castanyadell, ampliant així la xarxa de punts d’observació de l'estat ecològic dels rius a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, que, fins al moment, incloïa la riera Major i la riera de Tavèrnoles. La riera de Sanana, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, és la tercera incorporació d’aquesta primavera.
Durant el 2020 i el 2021 s’està harmonitzant i ampliant tant la cobertura territorial de la xarxa de punts de seguiment com la informació que es recull en els diversos estudis, de forma que es pugui disposar d’una visió més acurada dels rius i rieres de tots els parcs i espais naturals protegits que formen la Xarxa de Parcs Naturals.
L’any 2020 es va iniciar l’estudi a tres nous punts al Parc de la Serralada Litoral, un punt al Parc Natural de la Serra de Collserola i un punt a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona (riera de Tavèrnoles).
Amb les incorporacions, aquest 2021, dels nous punts a la riera de Castanyadell (Espai Natural de les Guilleries-Savassona), la riera de la Solana (Parc del Castell de Montesquiu) i la riera de Sanana al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, la xarxa actual de punts d’estudi arriba a vint-i-quatre localitats diferents que seran estudiades dos cops l’any, una a la primavera i una a l’estiu.
L’objectiu és aconseguir analitzar un conjunt de rius, rieres i torrents de tot el territori i àmbit de la Xarxa de Parcs Naturals que contemplin les diferents tipologies geomorfològiques i hidrològiques que s’hi donen. És a dir, estudiar des de petits torrents litorals de caire intermitent que desemboquen al mar, com seria la riera de Pineda, fins rius grans i cabalosos com la Tordera; o des de torrents de les capçaleres de les parts més altes del Montseny fins a les parts baixes de rius com el Foix.
Per completar l’estudi, durant el 2021 està previst realitzar una formació al personal de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i del Parc del Castell de Montesquiu per tal de recollir dades sobre ecosistemes aquàtics amb eines de ciència ciutadana, tal com ja es va realitzar al Parc del Foix (veure notícia aquí) i al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac (més informació).
Estudiar els efectes del canvi global als rius mediterranis
CARIMED és un projecte conjunt de l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona i el Grup de Recerca FEHM (Freshwater Ecology, Hydrology and Management) de la Universitat de Barcelona que avalua la manera com el canvi global, inclòs el canvi climàtic, afecta la fauna invertebrada i la vegetació de ribera dels rius que es troben dins de la Xarxa de Parcs Naturals.
Proposa contribuir a una millor gestió de la xarxa fluvial observant com diferents accions o alteracions, per exemple, la gestió forestal o els usos de l’aigua, influeixen sobre les comunitats dels rius alhora que estudia les característiques fisicoquímiques, hidrològiques i hidromorfològiques d’aquests cursos d’aigua. Així mateix, pretén preveure les problemàtiques d’aquests ecosistemes tan fràgils en escenaris futurs tenint en compte els efectes del canvi ambiental. CARIMED també aborda l’educació vers aquesta temàtica i promou la ciència ciutadana.
Podeu ampliar la informació sobre el projecte d’estudi CARIMED en aquest enllaç http://www.ub.edu/barcelonarius/.