Programes de seguiment d'ocells: SOCC, SYLVIA i SEGRE
Les comunitats d’ocells són un dels elements clau del seguiment de la biodiversitat a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona (XPN). El seguiment d’ocells aporta informació sobre les tendències poblacionals de les espècies i indicadors de síntesi sobre l’estat del medi natural.
L'Institut Català d’Ornitologia (ICO) és una associació que es dedica a l’estudi i seguiment dels ocells i els seus hàbitats amb la finalitat d’obtenir informació sòlida i objectiva que contribueixi significativament en les polítiques de conservació de la biodiversitat. En les darreres dècades l’ICO ha desplegat a Catalunya diversos programes de seguiment o monitoratge d’ocells que també es desenvolupen a la XPN. També cal destacar iniciatives molt participatives, on destaca el portal Ornitho.cat, que permet compartir les observacions que realitzen els naturalistes a Catalunya.
Els tres programes de seguiment principals que desenvolupa al conjunt de Catalunya, i en els quals participa la XPN, són:
- el Seguiment d'Ocells Comuns a Catalunya (SOCC)
- la Xarxa d'estacions d'anellament d'esforç constant (SYLVIA)
- el Seguiment general de rapinyaires forestals (SEGRE)
En algun dels parcs també es realitzen altres estudis i seguiments de caire més específic i local, com els de les perdius per conèixer l'evolució de les poblacions subjectes a explotació cinegètica, valoració de l’estat de conservació del conjunt de les espècies d’ocells, etcètera.