caes

Montseny La sessió es va fer a l'Espai Montseny en el marc de la 27a Fira de la Castanya

El Concurs de Receptes de la Biosfera torna a Viladrau

26/10/2022

Després de les sessions inicials de Tagamanent i Seva, el diumenge 23 d'octubre el Concurs de Receptes de la Biosfera del Montseny va arribar a Viladrau. La sessió es va fer a l'Espai Montseny en el marc de la Fira de la Castanya i, després, es va inaugurar l'exposició 'El Montseny, cuina de reserva'. Les trobades continuaran a diverses poblacions de la Reserva de la Biosfera del Montseny fins al desembre.

El 2016, any de la primera edició, Viladrau va ser un dels quatre municipis que va apostar pel Concurs de Receptes de la Biosfera i, enguany, amb vuit municipis participants, ho torna a fer, després d’una pausa imposada per les circumstàncies. Una aturada, però, que ha servit per estimular la creativitat a la cuina, ja que un dels plats guanyadors es va gestar durant el confinament provocat per la pandèmia.

El Concurs de Receptes va tenir lloc a l’Espai Montseny el 23 d’octubre, en plena 27a Fira de la Castanya, que als seus vint-i-set anys continua atraient molt públic. Malgrat el xancre que va afectar-les greument fa uns anys i les elevades temperatures d’enguany, les castanyes de Viladrau no van faltar a la cita. Així ho va poder comprovar el jurat, format pel regidor de Cultura, Joan Mercé, i pel restaurador local Hèctor Bayarri, que es va escapar una estona del restaurant per valorar els plats presentats.

En aquesta edició no hi va haver cap primer plat, però les castanyes van arribar de seguida amb els cargols amb peu de porc i castanyes, que van ser el millor segon plat. Els va fer la Maria Serra, una incondicional del Concurs, amb cargols i castanyes collits per ella mateixa pels volts de casa seva. El cuiner es va interessar per la recepta, que la Maria va aprendre de la seva àvia. Entre les postres, l’arròs amb castanyes no va aconseguir guanyar la partida al pastís de carbassa amb xocolata, elaborat per l’Anna Rabat amb un altre producte tardorenc i local. Per últim, el premi a la millor beguda va ser per a la beguda de nous del Montseny, una recepta que el Pau Castells va inventar-se durant el confinament. La participació d’en Pau és una bona notícia perquè vol dir que els homes es van incorporant a aquest àmbit domèstic que la societat ha atribuït tradicionalment a les dones.

Exposició 'El Montseny, cuina de reserva'

Com va destacar en Lluís Garcia en la presentació de l’exposició "El Montseny, cuina de reserva”, que es va fer a continuació del Concurs, s'ha de reconèixer i agrair a les dones que hagin mantingut viu i hagin transmès fins avui tot el coneixement que hi ha al darrere del patrimoni culinari, però no s'ha de perpetuar aquesta divisió de rols. Aquest és un dels missatges de l’exposició, que vol reforçar el mateix missatge del Concurs: la cuina tradicional forma part del nostre patrimoni cultural i al Montseny aquesta cuina, que per essència és local i sostenible, es caracteritza per l’aprofitament directe de productes del bosc (bolets, castanyes, cargols...), a més dels generats per una agricultura i una ramaderia que completen el paisatge de la nostra Reserva de la Biosfera.

Qui vulgui contribuir a mantenir viu i transmetre aquest patrimoni, encara té diverses oportunitats per participar en el Concurs. Les properes cites són a Fogars de Montclús el 31 d’octubre, a Arbúcies el 5 de novembre i a Campins el 6 de novembre. Cal contactar amb els ajuntaments respectius. Més informació a la pàgina web del Concurs.

Enguany també es manté l’opció de presentar un vídeo amb l’elaboració d’una recepta. L’enregistrament ha de tenir una durada de màxim 5 minuts en què apareguin els ingredients, l’elaboració, la persona que cuina i el plat acabat. En la modalitat vídeo, la data límit per enviar propostes és el 30 de novembre i la proposta s'ha enviar mitjançant aquest formulari.

compartir

Font de la informació: IPACIM - Lluís Garcia Petit

Categoria: Educació ambiental, Montseny, Educació ambiental, ODS, Educació ambiental,