caes

Montseny Els caps de setmana i festius entre el 12 d'octubre i el 8 de desembre

El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny regula l’accés a Santa Fe i Fontmartina des del punt d’acollida de Fogars

02/10/2024

Després de l’èxit de la tardor passada, el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny posa en marxa per segon any el punt d’acollida al visitant al Centre d'Informació de Fogars de Montclús. Funcionarà els caps de setmana i festius entre el 12 d’octubre i el 8 de desembre. La mesura coincideix amb un dels moments de més visitants al Parc Natural, la tardor, en què s’incrementen les expedicions i els serveis del Bus Parc.

L’objectiu del punt d’acollida és millorar l’experiència de les persones que visiten el Montseny a la tardor, minimitzant l’impacte dels vehicles particulars a Santa Fe de Montseny i fomentant l’accés al Parc Natural amb transport públic, el servei Bus Parc. Aquesta mesura complementa l’ampliació d’horaris, entre el 12 d’octubre i el 3 de novembre, de la línia de Santa Fe, amb més expedicions. També s’ofereix el servei amb transport públic a Fontmartina, que només funciona en aquestes dates.

La tardor del 2023, el punt d’acollida va rebre més de 500 vehicles, que van reduir la congestió a Santa Fe de Montseny, i van incrementar l’ús del servei de transport públic en un 54 %. Més de 750 persones van participar en les activitats d’educació ambiental proposades. Aquest any es repeteix l’experiència i s’adopten millores detectades en la valoració de l’any passat.

Punt d’acollida de Fogars de Montclús

A partir del 12 d’octubre, la rotonda d’entrada al municipi de Fogars de Montclús a la carretera BV-5114, on hi ha el Centre d’informació de Fogars de Montclús, es convertirà en un Punt d’acollida per als visitants del Parc Natural i Reserva de la Biosfera amb l’objectiu de conscienciar el visitant davant la saturació d’alguns espais del Montseny i oferir-li la possibilitat de fer servir el transport públic per accedir a les zones més freqüentades. 

Com l’any anterior, s’ha habilitat un espai com a aparcament gratuït per als vehicles que venen des de Sant Celoni i s’ha modificat la parada de Bus Parc, per situar-la davant el Centre d’Informació, en un espai més segur. S’ha coordinat, gràcies a l’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny, la creació d’activitats, tallers i sortides guiades, realitzades per les empreses d’educació ambiental acreditades amb la Carta Europea de Turisme Sostenible, programades per tots els caps de setmana, i s’habilitarà un espai amb carpes per a la realització d’aquestes activitats.També s’ha habilitat i senyalitzat un itinerari amb el punt de sortida al Centre d’Informació de Fogars de Montclús que arriba fins al poble de Campins passant pels forns de ciment. També es podrà visitar, dins el centre d’informació, una exposició del projecte Life Tritó Montseny. 

Amb el mateix objectiu que a Fogars, a Riells i Viabrea s’ha construït un aparcament per estacionar els vehicles privats i poder accedir a la zona de Sant Martí de Riells a través d’un itinerari que el Parc Natural ha arranjat i senyalitzat. Aquesta actuació permetrà evitar les congestions de vehicles privats que es produïen al voltant de l’església romànica de Sant Martí de Riells.

Accés amb Bus Parc

El servei Bus Parc funciona tots els caps de setmana i festius de l’any i està integrat al sistema tarifari de l’ATM. Tota la informació del servei està disponible al web del Bus Parc.

A banda de les expedicions que enllacen l’estació de tren de Sant Celoni amb Santa Fe de Montseny (573) i Fontmartina (572, operativa només a la tardor), el servei Bus Parc continua amb el seu servei habitual, donant servei en transport públic entre l’estació de ferrocarril de Palautordera i el pobles de Montseny (576) per la banda del Vallès Oriental.

Les línies que operen regularment des d’Osona, amb origen a Vic i connexió amb l’estació de ferrocarril de Sant Miquel de Balenyà, permeten accedir en transport públic al Brull i a Collformic (484) i Viladrau (436).  A la de Collformic s’ha guanyat en seguretat i mobilitat canviant el vehicle per un de més petit. El bus petit permet circular amb més seguretat durant el trajecte en una carretera estreta, i a Collformic pot girar amb més seguretat.

Coordinació amb el Servei Català de Trànsit

Des del Parc Natural es treballa de forma coordinada amb el Servei Català de Trànsit de manera que, quan el personal del parc informa que els aparcaments estan plens, es comunica al Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT), on es prenen les mesures per informar i gestionar els punts de conflicte, entre elles l’avís als plafons lluminosos situats a les carreteres d’accés principals. A més, també s’incrementa la presència de controls policials per evitar aparcaments indeguts.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Montseny, Turisme sostenible, Educació ambiental, ODS,