caes

Litoral | Marina | Montnegre-Corredor Es van presentar 47 ponències

Aportacions de la IV Trobada d'Estudiosos de la Serralada Litoral Central i VIII del Montnegre i el Corredor

09/12/2019

El 20 i 21 de novembre va tenir lloc a la localitat vallesana de Vallgorguina la IV Trobada d'Estudiosos de la Serralada Litoral Central i VIII del Montnegre i el Corredor. L'objectiu d’aquestes jornades és donar a conèixer els estudis i les línies de recerca existents en diferents àmbits de les ciències socials i naturals, que ajuden als responsables dels parcs a gestionar la conservació, l'ús públic i el desenvolupament social i econòmic d'aquest territori.

A la Trobada es van presentar estudis corresponents als tres espais naturals protegits que es troben entre les comarques del Maresme, Vallès Oriental i la Selva: el Parc de la Serralada de Marina, el Parc de la Serralada Litoral i el Parc del Montnegre i el Corredor. El conjunt d’aquests parcs conté una representació molt diversa de la fauna i la flora mediterrànies, a la qual s'ha d'afegir la presència d'espècies eurosiberianes en els racons més ombrívols. Alhora, compta amb un valuós patrimoni cultural que abasta des de la prehistòria fins a l’actualitat.

En total, es van presentar 47 ponències centrades en el patrimoni natural i cultural d'aquests tres parcs i el seu entorn immediat. Com és habitual en cada edició, les comunicacions es van agrupar en diferents blocs temàtics: fauna, hidrologia, història, flora i vegetació, ecologia i ús públic. Dels projectes i estudis presentats n’hi havia tant de promocionats des dels mateixos parcs com iniciatives externes, i també estudis de base com els catàlegs presentats de fauna i flora, projectes de gestió aplicada per a la conservació d’espècies o control d’espècies exòtiques.

Cal assenyalar el gran nivell tècnic de les comunicacions presentades i la implicació del personal de tots tres parcs en el seguiment i acompanyament, especialment el cos de guardes forestals, dels estudis presentats. Es van abordar temes rellevants i innovadors com els resultats de diversos projectes LIFE que es duen a terme en finques públiques de la Diputació de Barcelona, un estudi de microplàstics o un estudi de la distribució de la vegetació a partir dels carbons.

Les Trobades d'Estudiosos es fan de forma quadriennal, temps suficient per actualitzar i exposar noves troballes i tendències, i permeten recopilar informació objectiva, rigorosa i actualitzada. Així mateix, són una oportunitat per contribuir, de forma fluïda i distesa, a la comunicació, a la discussió i al debat, tot ajudant a consolidar la figura dels espais naturals.

Precisament, el debat sobre el tema de les malalties emergents d’amfibis i la bioseguretat en el tractament i seguiment dels amfibis va ser un dels aspectes clau a destacar. Si els fongs apareguts al Montnegre (com el Batrachochytrium salamadrivorans, Bsal) associats a les espècies exòtiques invasores alliberades arribessin a les poblacions on es troba el tritó del Montseny, les conseqüències per la supervivència d'aquesta espècie serien molt greus; també per a les salamandres i els tritons marbrats de la serralada.

Volum recopilatori

Properament, dins la col·lecció “Eines”, sèrie “Territori i Parcs Naturals”, s'editarà el conjunt de les 47 ponències en un volum recopilatori. Podeu consultar les publicacions corresponents a les edicions passades de les Trobades d'Estudiosos dels parcs de la Xarxa de Parcs Naturals en aquest enllaç a la Llibreria de la Diputació.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Geologia, Divulgació, invertebrats, Normativa, Ponències, vertebrats, Publicacions, Educació ambiental, Litoral, Gestió del medi, ODS, Recerca i seguiment, Paisatge, Hidrologia, Planificació i avaluació, fauna, Meteorologia, hàbitats, flora, fongs, Marina, Montnegre-Corredor, Biodiversitat, algues, Exposicions, general,