caes

Xarxa de Parcs Naturals Recursos, jocs i propostes sense sortir de casa

Xarxa de Parcs Naturals: recursos, jocs i propostes per a aquests dies

06/04/2020

Atesa la situació excepcional que vivim aquests dies, des de la Xarxa de Parcs Naturals hem engegat algunes propostes a les diverses xarxes socials per tal de difondre continguts que ajudin les persones i famílies que ho desitgin a passar millor les estones de confinament. Es tracta de jocs, recursos, vídeos i sortejos per a tots els públics.

Per tal de redescobrir, sense sortir de les vostres llars, la riquesa de la biodiversitat dels espais naturals protegits així com alguns dels serveis i materials pedagògics, culturals i d'oci vinculats amb els parcs, darrerament hem posat en marxa les iniciatives següents:

· "El quiz de la setmana": cada dimecres a les stories de l'Instagram de la XPN, un nou quiz amb cinc preguntes sobre temàtiques lligades a la fauna, flora i altres camps de la conservació de la biodiversitat i les accions de gestió a la XPN.

· "La Xarxa de Parcs Naturals en emojis": cada dissabte, us convidarem a les nostres xarxes socials a endevinar un seguit de topònims característics d'un parc. Si us hi animeu, feu també les vostres propostes i fem el joc més difícil i divertit!

· #Elvídeodeldia: cada tarda, recuperem un clip de vídeo d'algun dels diversos canals Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals: fauna, nidificacions de l'àguila cuabarrada del Parc del Garraf, espectacles del cicle Poesia als parcs. Lletres i paisatges, entrevistes, patrimoni cultural immaterial del Montseny... la llista és llarga i molt interessant!

Més propostes:

El joc de la diversitat dels parcs

Per ajudar a passar millor aquests dies de confinament, us proposem també el Joc de la diversitat dels parcs, una eina pensada per complementar els continguts del programa Viu el parc a l'escola.

Ideal per jugar-hi quatre persones, en especial els infants d'entre 10 i 12 anys, aquest joc fa visible i dona a conèixer la diversitat patrimonial dels espais naturals que formen part de la Xarxa de Parcs Naturals i ens permet adonar-nos de la necessitat de gestionar adequadament el territori. Molta sort i que guanyi el millor!

Retallables per fer amb la mainada

Per passar una bona estona, a la pàgina web de la Xarxa de Parcs Naturals trobareu els retallables de dos edificis imponents: d'una banda, el castell de Montsoriu, impressionant castell palau d'època gòtica, cap i casal dels vescomtes de Cabrera situat en el límit dels termes municipals d'Arbúcies i de Sant Feliu de Buixalleu, al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny; d'una altra, el monestir jerònim de Sant Jeroni de la Murtra, construcció del segle XV ubicada a Badalona, al Parc de la Serralada de Marina.

Cada retallable inclou informació del Parc, de l’edifici i les instruccions per retallar i muntar en paper una reproducció a escala. Us els podeu descarregar en aquests enllaços: Retallable del castell de Montsoriu (Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny) [PDF]; Retallable del monestir de Sant Jeroni de la Murtra (Parc de la Serralada de Marina) [PDF].

Contes infantils per descobrir màgicament els parcs

Coneixeu la col·lecció de contes il·lustrats "La Xara i el Pau"? Adreçats a nens i nenes d'entre 8 i 12 anys i amb títols com La Xara i en Pau i l'àliga perdiguera (Parc del Garraf), La Xara i en Pau i la Fadrineta de Sau (Espai Natural de les Guilleries-Savassona) o La Xara i el Pau i el drac de la cova (Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac), aquestes boniques històries divulguen les singularitats de cada parc. A les seves pàgines, els seus dos protagonistes viuran màgiques aventures. Els podeu obrir directament en els vostres dispositius si cliqueu aquest enllaç o bé descarregar-vos-els en PDF.

Una visita virtual i moltes descobertes en els canals Youtube de la XPN

Una altra bona opció que teniu és passejar-vos per algun dels vuit canals Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals. Entre d'altres continguts interessants, hi trobareu els enregistraments dels processos de nidificacions d'ocells rapinyaires com l'àguila cuabarrada del Parc del Garraf, el falcó pelegrí del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac o l'astor del Parc de la Serralada Litoral; nombrosos documentals i entrevistes a persones vinculades a la gestió, la conservació o l’educació ambiental; píndoles sobre fauna i biodiversitat; els vídeos dels parcs; mostres del patrimoni cultural immaterial del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, l'Univers Patxot o els recitals dels diversos cicles de Poesia als parcs. Lletres i paisatges. Per començar, us proposem un espectacular vídeo en 3D del tritó del Montseny.

Esperem que aquests recursos i propostes us siguin útils a l'espera de poder tornar a trepitjar la natura.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Divulgació, Biodiversitat, Webs, Vídeos, Poesia als parcs, Viu el parc, Educació ambiental, Xarxa de Parcs Naturals, general,