caes

Xarxa de Parcs Naturals | Diputació de Barcelona | Altres Les dades recopilades permeten detectar canvis en la biodiversitat d'ocells en el conjunt de la Xarxa de Parcs Naturals

La Xarxa de Parcs Naturals col·labora en l'elaboració del Tercer atles dels ocells nidificants de Catalunya

22/12/2021

S'ha publicat el Tercer atles dels ocells nidificants de Catalunya. El projecte, impulsat per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), constitueix una fotografia exhaustiva de totes les espècies d’ocells que nidifiquen a Catalunya, dona a conèixer la distribució de cada espècie, la població estimada, amb quina freqüència s’observa i quina ha estat la tendència de la seva població els darrers quaranta anys. Entre els col·laboradors hi ha la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, que ha aportat dades sobre els ocells nidificants del seu àmbit.

Els atles d’ocells són obres que recullen la distribució de l’avifauna en un territori i període de temps determinat. Aquestes obres són una eina bàsica per a l’estudi i la conservació de les aus ja que aporten informació precisa i acurada de l’estat de totes les espècies d’un territori determinat.

Catalunya es divideix en 378 quadrats UTM 10x10 km, que és la unitat de mostratge. A cada quadrat UTM 10x10 s’ha de dur a terme un mostratge estandarditzat. La superfície dels espais de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona es reparteix entre 42 quadrats UTM 10x10 km.

Conveni entre l'ICO i la Xarxa de Parcs Naturals

Convençuda que el projecte de l’Atles dels ocells nidificants podia aportar informació actual i també del canvi de les poblacions d'ocells en l’àmbit de la Xarxa de Parcs Naturals, la Diputació de Barcelona ha contribuït en la recopilació de dades en els espais naturals protegits de la província de Barcelona.

Un dels objectius del Conveni específic de cooperació i col·laboració entre la Diputació de Barcelona i l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), per la col·laboració en l’execució dels plans de conservació de la Xarxa de Parcs Naturals del període 2015-2017 es va centrar a assegurar la cobertura de camp dels quadrats que estaven dins els parcs i espais naturals protegits de la Diputació de Barcelona i de la província de Barcelona. També es van esmerçar recursos per garantir la coordinació necessària de la feina de camp realitzada durant les primaveres tant per voluntaris com per professionals, i essencial per recollir la informació dels ocells nidificants de les quadrícules incloses en el projecte de l’Atles.

Així, les dades que mostra l'Atles permeten analitzar els canvis detectats en les distribucions de la biodiversitat ornítica en el conjunt de la Xarxa de Parcs Naturals. En són dos exemples pràctics aplicats a la Xarxa de Parcs Naturals, d’una banda, poder conèixer els canvis de distribució de la perdiu roja i, d’una altra, disposar de dades de qualitat per informar a la Unió Europea sobre l’estat de les poblacions d’ocells dels espais naturals protegits de la XPN.

Dades rellevants del Tercer atles

Entre d’altra informació rellevant sobre els continguts del Tercer atles, un volum de 639 pàgines i publicat per Cossetània, l’article publicat a la pàgina web Sostenible. Revista de la xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat destaca que "a Catalunya hi nidifiquen habitualment 233 espècies d’ocells, 17 espècies més que fa quaranta anys i el 39 % de totes les que nidifiquen en territori europeu. De totes, 124 espècies gaudeixen d’algun tipus de protecció legal especial a escala catalana, estatal o europea. Segons l’Atles, a Catalunya s’estima que hi ha entre 8 i 12 milions de parelles d’ocells que hi crien cada any. El pardal comú continua sent l’espècie més abundant [...] D’altra banda, aquesta tercera edició tanca amb el registre de 9 espècies exòtiques d’ocells que es reprodueixen de manera regular a Catalunya". Podeu llegir l’article complet en aquest enllaç.

Més informació sobre els tres Atles dels ocells nidificants a la web de l’ICO.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, Meteorologia, fauna, vertebrats, ocells, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Publicacions, Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, Altres, Biodiversitat, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, ODS, Llibres, revistes i CD, Notícies d'arreu,