caes

Marina Les tasques es van fer aplicant les mesures de bioseguretat

Actuació de millora de la font de l'Amigó per afavorir la reproducció dels amfibis

25/01/2022

Durant el mes de desembre i abans que comencés la reproducció dels amfibis, es va coordinar una actuació d'adequació del punt d'aigua de la font de l'Amigó, a Badalona. També es va recuperar un altre punt de reproducció aigües avall de la font i es van recollir les deixalles de l'indret. Les diverses tasques van ser dutes a terme per la colla de manteniment i la guarderia del Parc de la Serralada de Marina i el Grup de Recerca de l'Escola de la Natura de Parets del Vallès (GRENP).

A les visites fetes a la font de l’Amigó, al Parc de la Serralada de Marina, durant els mostrejos d’amfibis del 2021 es va observar que la cubeta d'acumulació d'aigua de la font s'havia reduït dràsticament degut a la presència de sediments i la fullaraca excessiva. També es va detectar que en algun punt aigües avall de la font s’havia perdut la capacitat d'acumular aigua.

En primer lloc, es van enretirar momentàniament les larves de tòtil (Alytes almogavarii) que són presents tot l'any a la font. A l’hora de manipular-les, es van aplicar mesures de bioseguretat -per no transmetre'ls malalties emergents d’amfibis- i es van dipositar temporalment en una instal·lació amb aigua amb bona oxigenació mentre es realitzaven els treballs. En total, es van recollir cinquanta-sis capgrossos de tòtil.

Una vegada netejada la font de sediments i fullaraca per adequar-la millor com a refugi de les larves, es van retornar al medi. Aquest punt està protegit per una reixa que garanteix el manteniment del refugi i la protecció dels amfibis davant l’amenaça de ser manipulats i espoliats del medi.

Posteriorment, es va recuperar un altre punt de reproducció situat uns metres aigües avall de la font de l’Amigó i també es va recollir la brossa de tot el camí, des de la font fins a l'entrada inferior situada davant de l’Hospital Germans Trias.

Les tasques les van realitzar la colla de manteniment i la guarderia del Parc de la Serralada de Marina i el Grup de Recerca de l'Escola de la Natura de Parets del Vallès (GRENP).

La font de l'Amigó és un punt que històricament ha cridat l'atenció dels herpetòlegs i on s'hi han realitzat diferents estudis sobre les poblacions dels amfibis que hi habiten, principalment salamandres i tòtils. Aquesta actuació de millora de l’hàbitat contribueix a afavorir que aquestes poblacions no desapareguin del Parc de la Serralada de Marina.

Cal recordar que els amfibis estan protegits i no es poden manipular sense el permís de manipulació de fauna corresponent i el coneixement del Parc, que n'és l’òrgan gestor. Per tant, durant la visita a la font cal gaudir-ne sense manipular-los ni fer malbé els seu hàbitat.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Hidrologia, flora, fauna, vertebrats, amfibis, hàbitats, Normativa, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Marina, Biodiversitat, ODS, Llibres, revistes i CD,