Plans de seguiment i recerca. Garraf i Olèrdola
Les coves de la Vall (Arxiu XPN)
El seguiment i la millora del coneixement del medi natural s'han de considerar com eines per la gestió, per la qual cosa l'objectiu final d'aquests ha de ser la millora de l'eficàcia en les decisions de maneig.
Com a definició genèrica, i d'acord amb la secció de l'Estat espanyol de la federació Europarc, el Pla de seguiment ecològic d'espais naturals protegits és l'instrument de planificació en el qual es defineix i s'articula el conjunt de coneixements i indicadors necessaris per al seguiment del sistema, i els protocols i accions per a llur adquisició i la incorporació dels resultats a la gestió, especialment aplicat a la conservació del patrimoni natural.
Agafant com a referència la mateixa font, els plans de seguiment ecològic d'espais naturals protegits permeten assolir les següents finalitats:
- Disposar del registre continu de la dinàmica dels sistemes naturals i socials objecte de gestió.
- Facilitar la prevenció i l'alerta primerenca davant de canvis puntuals i/o globals en els sistemes gestionats.
- Millorar el coneixement sobre els sistemes gestionats.
- Determinar el grau d'acompliment dels objectius de l'espai protegit.
- Avaluar els efectes produïts per les pràctiques de gestió, especialment per a la conservació, en la dinàmica dels ecosistemes o els sistemes socials.
- Millorar el procés de la gestió mitjançant una millor administració, major transparència i una òptima assignació de recursos.
La implantació del Pla de conservació del patrimoni natural i de la biodiversitat (document de gestió aprovat pels respectius consells coordinadors dels Parcs del Garraf i d'Olèrdola) ha de fer més fàcil la tasca de disseny i revisió dels plans de seguiment i recerca, en haver identificat quins són els elements prioritaris sobre els quals centrar esforços (espècies, hàbitats, valors geològics, processos ecològics, serveis ambientals del medi natural,etc.), identificar les amenaces i oportunitats que existeixen en cada espai natural, i en concretar objectius de gestió en matèria de medi natural. Com ja s'ha comentat, per als espais on aquests no estan prou desenvolupats, temporalment, els plans de conservació estratègics de la XPN per a hàbitats, flora i fauna són un marc prou detallat de partida.
A continuació, s'adjunten els resums dels estudis del Pla de seguiment encarregats i realitzats per diferents experts durant el període 2010- 2015. Durant aquest període s'ha elaborat el document Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona (període 2015-2024) (PESR), elaborat conjuntament pel personal tècnic de la Gerència de Serveis d'Espais Naturals i els experts de la Institució Catalana d'Història Natural, filial de l'Institut d'Estudis Catalans. Aquest document fixa, a partir de l'anàlisi de la situació actual, un conjunt d'objectius i programes que han de guiar les feines a desenvolupar en els propers anys, tant amb recursos propis com a partir d'encàrrecs a tècnics externs especialistes.
Es poden consultar els plans de seguiment a fons a l'apartat corresponent de la darrera Memòria de gestió del Parc.
- Inventari de la flora al·lòctona de caràcter invasor del Parc de Garraf
- Elements geològics d'interès per a la conservació
- Estudi de líquens rupícoles
- Cartografia i diagnosi de les espècies vegetals invasores del Garraf
- Estudi dels ropalòcers al Garraf
- Estudi dels micromamífers al Garraf
- Cens de la població de senglars per la cacera
- Estudi dels ratpenats
- Cens de la tortuga mediterrània
- Observació i seguiment de la migració d’aus al Parc del Garraf