caes

Projecte coordinat per la Diputació de Barcelona

Les lliçons apreses amb el Life Montserrat

24/10/2019

El Programa LIFE és l’instrument europeu pel medi ambient, que té per objectiu contribuir a la transició cap a una economia eficient, hipocarbònica, preparada per al canvi climàtic i frenar la pèrdua de biodiversitat. El 2013 la Gerència de Serveis d’Espais Naturals (GSEN) de la Diputació de Barcelona va esdevenir, per primer cop, la institució coordinadora d’un projecte LIFE+; en aquest cas, del Life Montserrat “Pla de gestió silvopastoral: una eina innovadora per preservar la biodiversitat i prevenir els incendis forestals” (LIFE13 BIO/ES/000094).

El Life Montserrat és un projecte de restauració forestal i millora de la biodiversitat que posa en valor l’activitat ramadera extensiva tradicional per convertir-la en una potent eina de prevenció d’incendis i de gestió d’hàbitats.

La Diputació de Barcelona, al llarg dels seus mandats, ha incorporat i desenvolupat estratègies i programes que han permès aprofundir en un model de desenvolupament sostenible del territori. L’actual Pla d’Actuació de Mandat (PAM 2016-2019) de la Diputació de Barcelona, que està arribant al seu final, preveia sis grans objectius estratègics desplegats en 100 línies d’actuació, de les quals destaquem les sis línies d’actuació a les que ha donat resposta el Life Montserrat: prevenció d’incendis forestals i valoració dels boscos; gestió sostenible dels espais naturals protegits; avaluació i gestió ambiental; canvi climàtic i sostenibilitat; sensibilització de la ciutadania respecte als valors del comerç de proximitat i dels mercats, i estratègies de desenvolupament econòmic local.

El 2014, la GSEN va començar a executar les accions del projecte, amb la resta de socis: Associació de Propietaris Forestals Entorns de Montserrat (APFEM), Fundació Catalunya La Pedrera (FCLP), Generalitat de Catalunya (GENCAT) representada pel Departament de l’ Interior, i pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i Patronat de la Muntanya de Montserrat (PATRONAT). La coordinació entre els socis, així com la formació d’un equip de treball multidisciplinari amb moltes hores de treball en el territori, i també en els despatxos i oficines de les diferents institucions, va donar resposta als requeriments tècnics, administratius i financers d’un programa europeu molt exigent, com és el programa LIFE.

Recentment, va tenir lloc el seminari tècnic, amb la realització de conferències i taules de debat per parlar del model de gestió dels sistemes agroforestals mediterranis en l’actual context socioeconòmic i de canvi climàtic. I posteriorment, es va realitzar la conferència final, on els tècnics van presentar els resultats i van fer una valoració del desenvolupament del projecte LIFE Montserrat.

Fruit de l’experiència i reflexió de l’equip tècnic del projecte coordinat per la GSEN podem concloure diferents lliçons dels principals àmbits del projecte. Aquestes serien:

Participació i governança:

La implementació d’un model de gestió al territori a llarg termini requereix la complicitat i suport de les entitats participants i la població local.

La participació del conjunt d’actors implicats -públics i privats- és imprescindible en un projecte com el LIFE Montserrat i es fonamenta en un treball previ d’anys per generar els vincles i la confiança mútua necessaris.

La gestió de projectes complexos que integren àmbits d’actuació diversos requereix formes de governança que facilitin la coordinació efectiva dels àmbits sectorials implicats.

Restauració forestal, ramaderia extensiva i prevenció d’incendis:

Les actuacions d’aclarida realitzades en regenerats de pi blanc són efectives en la millora de la biodiversitat, l’adaptació al canvi climàtic, l’estabilització i resiliència de la massa forestal i l’accessibilitat dels mitjans d’extinció en cas d’incendi.

L’activitat del projecte ha permès reconnectar el territori i la seva gent amb la pràctica de la ramaderia, que havia desaparegut a la zona. Ara és reconeguda com una eina de gestió vàlida per part dels actors implicats i percebuda com una activitat positiva per la població local.

Les infraestructures i condicions bàsiques per permetre l’inici de l’activitat de pastura (bestiar, accés a la terra, infraestructures ramaderes) són un pas necessari però no suficient per consolidar a llarg termini les explotacions ramaderes. Cal un segon impuls centrat en infraestructures productives, suport a la comercialització i estructuració d’ingressos alternatius a la producció.

Biodiversitat:

En l’àmbit del projecte, molts dels espais d’elevat valor natural existents (dins i fora de la Xarxa Natura 2000) mantenen un estat favorable en termes de biodiversitat i paisatge amb models de gestió de baixa intensitat (aclarides i ramaderia extensiva).

La manca de gestió suposa un empobriment generalitzat a llarg termini que només seria revertit temporalment pels incendis forestals.

Malgrat els dubtes que pot generar en alguns sectors, la ramaderia per si mateixa no produeix un empobriment de la biodiversitat. La pastura és l'únic mitjà viable a les comarques incloses al projecte per a mantenir els prats mediterranis, i els espais oberts en general, i evitar l'embosquinament.

Val a dir que s’ha fet molta feina en poc temps. Els treballs forestals, els espais oberts recuperats, els projectes ramaders engegats són actius per al territori que la població local entén i valora. El Life Montserrat és una etapa en un procés molt més llarg, que ha de servir com a exemple per a futures accions que tinguin lloc al territori.

El canvi climàtic, els incendis de sisena generació i la desaparició de milers d’espècies, posen la urgència en fer projectes més radicals i amb més capacitat d’adaptació de l’entorn i per això cal compromís polític i compromís de la societat; compromisos als que, de ben segur, la Diputació de Barcelona continuarà donant resposta en el proper mandat.

compartir

Font de la informació: Joan Carles Àngel, Leire Miñambres, Cristina Carbó i Patrícia Varona. Coordinació projecte Life Montserrat. Gerència de Serveis d’Espais Naturals. Àrea de Territori i Sostenibilitat

Categoria: Paisatge, Planificació i avaluació, Divulgació, Publicacions, Biodiversitat, ODS, Oficina Tècnica de Prevenció d'Incendis, hàbitats, Notícies d'arreu, Relleu, fauna, Gestió del medi, Prevenció incendis, flora, Recerca i seguiment, general,