L'Informatiu dels parcs

Foix Es van presentar 18 estudis

Se celebra la IV Trobada d'Estudiosos del Foix, amb una notable assistència de públic

17/06/2016

Prop d'una vintena d'especialistes de diverses disciplines van exposar, al Parc del Foix, el resultat dels seus treballs de recerca realitzats aquests darrers anys. En total, les més de seixanta persones que hi van assistir de públic van poder escoltar 18 comunicacions d'àmbit temàtic divers.

El dijous 16 de juny es va celebrar al Centre Cívic de Clariana, al municipi de Castellet i la Gornal, la IV Trobada d'Estudiosos del Foix, amb prop de seixanta assistents. Durant la jordana, es van presentar 18 comunicacions referides al Parc del Foix agrupades en els següents blocs temàtics: fauna (7), ecologia (1), història (5), gestió (1), geologia (2) i hidrologia (2). La majoria dels estudis presentats responien a treballs de recerca inclosos en el Pla de seguiment de paràmetres ecològics del Parc del Foix, l'espai més septentrional de la Xarxa de Parcs Naturals.

L'alcalde de Castellet i la Gornal i president del Consorci del Parc del Foix, Miguel Delgado, i el diputat adjunt d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Jesús Calderer, van inaugurar la IV Trobada d'Estudiosos del Foix i, a continuació, van iniciar-se les comunicacions dels ponents que van ser seguides amb gran interès pel públic assistent.

Aquests són alguns dels títols i temàtiques abordats: observacions de coleòpters en vinyes del Penedès i Garraf (Enric Bartra et al.); restauració de microhàbitats aquàtics (Josep M. Calaf et al.); interaccions ecopatològiques de les tortugues del Foix (Albert Silvestre et al. - Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya); la migració d'ocells rapinyaires al Parc del Foix (Cisco Guasch et al.); seguiment d'ocells nidificants i evolució dels ratpenats al Parc del Foix (Còbit - recerca i estudi de natura al Foix, Gaià i Anoia); elements de protohistòria a la Mota de Sant Pere (Magí Miret-Mestre); coves sepulcrals (III mil·lenni aC) al baix Foix (Artur Cebrià et al. - SERP. UB); jaciment de l'edat del ferro del Planot de la Timba de Santa Bàrbara (Daniel López i Sergio Jiménez); o el forn de l'ermita de Sant Llorenç de Senabre (Josep Socorregut i Pablo del Fresno); antics pous de sondeig geològic als paratges de la Senabra i la Torreta (Joan Rovira i Josep M. Calaf) o la història geològica recent del riu Foix (David Albalat et al.).

A banda d'aquestes comunicacions, cal destacar, per la seva singularitat, la presentada per Paola Carnevale, directora del Parco Naturale Regionale di Montemarcello-Magra-Vara (Ligúria, Itàlia), agermanat amb el Parc del Foix des del 2007, sobre el projecte LifeEmys de la tortuga mediterrània; també la comunicació presentada pel doctor en Ecologia de la Universitat de Barcelona, Narcís Prat, sobre les tasques que caldria dur a terme per a una possible reversió de la ultraeutròfica situació de l'embassament del Foix; o la feta per Josep M. Calaf i Joan Rovira sobre el projecte "Camí ramader de Marina, de la Cerdanya al Penedès" (Grup de Treball de la Transhumància i els camins ramaders a Catalunya) que vol recuperar aquest antic camí ramader.

Finalment, celebrem que tres alumnes de cinquè i sisè de Primària de l'Escola Sant Domènec de la Ràpita presentessin "L'aigua potable, un problema mundial", un treball realitzat a l'aula sobre la problemàtica de l'aigua, tant des d‘un punt de vista local com global. La IV Trobada d'Estudiosos va acabar amb la visualització del documental "Entorn geològic del Foix: del triàsic al quaternari" fet per Estudi i Divulgació de la Natura (EDN) i que posa en valor el paper que l'espai protegit té en aquest àmbit.

Consulteu el programa sencer de la jornada a l'enllaç següent.

El Parc del Foix, així com la resta d'espais de la Xarxa de Parcs Naturals, celebra cada quatre anys una trobada d'aquestes característiques. L'anterior es va celebrar el 2012 al castell de Castellet. Les comunicacions presentades seran aplegades en una publicació digital que apareixerà a principis del 2017. Actualment, trobareu els volums corresponents a les tres primeres edicions a la Llibreria de la Diputació.

Organitzades per la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Castellet i la Gornal amb la col·laboració del Parc del Foix, volem agrair a tots els ponents i oients la seva participació a la IV Trobada així com convidar-los a formar part de les edicions futures.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: fauna, Educació ambiental, Divulgació, vertebrats, invertebrats, hàbitats, Recerca i seguiment, Paisatge, Relleu, Hidrologia, Biodiversitat, Foix, Ponències, flora, general,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Sugerencias, opinión y redes sociales

 

Envíanos tus sugerencias, opina

y visita nuestras redes sociales

Sugerencias Opina Redes sociales