Sant Llorenç-Obac Es vol conèixer si es va ocupar durant el paleolític
Primera campanya d'excavació a la cova del Triangle, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Els treballs a la cova del Triangle. Autor: IPHES
15/05/2023
Del 4 al 19 de maig, s’està fent la primera campanya d’excavació a la cova del Triangle, una de les boques del complex Simanya, juntament amb el jaciment conegut com a Simanya Gran, que té un registre arqueològic des de l'holocè fins al Pleistocè. L’objectiu principal és fer un sondeig estratigràfic per tal de conèixer el potencial arqueològic de la cova i, especialment, si hi ha nivells corresponents al paleolític.
Els treballs els fa un equip dirigit per Juan Ignacio Morales, investigador postdoctoral Maria de Maeztu a l’IPHES-CERCA, i Maria Soto, investigadora de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i del Madrid Institute for Advanced Study (MIAS). Compten amb un equip de vuit arqueòlegs i arqueòlogues procedents tant de l’IPHES-CERCA com també d’altres centres com la UAM, la Universitat de Santiago de Compostela i la Universitat d’Alacant.
L’any passat, els investigadors van trobar restes de presència humana a Simanya i van considerar que la cova va ser ocupada per l'home de Neandertal fa entre 45.000 i 60.000 anys, però com a campament i per a estades curtes.
Aquesta primera campanya d’excavació a la cova del Triangle s’emmarca en el projecte quadriennal ARQ001SOL-172-2022 "Transicions culturals durant al Plistocè i l'Holocè al litoral – prelitoral de Catalunya", vinculat a la Universitat de Barcelona i aprovat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Les excavacions compten amb el suport de la Diputació de Barcelona i del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.
compartir
Font de la informació: IPHES - Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social
Categoria: Paleontologia, Recerca i seguiment, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,