caes

Garraf | Olèrdola En els àmbits d’història i etnologia, flora i vegetació, fauna i gestió forestal

Un total de 23 ponències i 3 pòsters actualitzen el coneixement sobre el Parc del Garraf i el Parc d’Olèrdola a la IX Trobada de presentació d’estudis

09/11/2023

La IX Trobada de presentació d'estudis del Garraf i Olèrdola va reunir més de 100 persones el dimecres 8 de novembre al Centre Cívic d’Olesa de Bonesvalls. A la jornada es van donar a conèixer estudis, actuacions i recerques fetes a l'entorn d’aquests dos parcs durant els darrers cinc anys. Les 23 comunicacions i 3 pòsters van actualitzar el coneixement adquirit sobre aquest entorn en els àmbits d’història i etnologia, flora i vegetació, fauna i gestió forestal. Les presentacions es poden veure al canal Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals. Properament s’editarà una monografia en format digital que recollirà les comunicacions presentades.

El bloc amb més ponències va ser el de fauna, en què va destacar la presentació del catàleg de fauna vertebrada i invertebrada dels parcs del Garraf i d’Olèrdola (Robert Nicolae); els metalls pesants en fauna hipogea, una perspectiva històrica (Berta Caballero); el seguiment i diagnosi de les poblacions d’amfibis a diferents punts d’aigua del Garraf, d’Olèrdola i del Foix (2021-2022) (Alejandro García-Salmerón); la priorització de la conservació dels ocells a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona (Marc Fusellas); i el cens 2018-2023 dels astors (Accipiter gentilis) dels parcs del Garraf i Olèrdola (Xavier Segarra).

El bloc sobre Flora i vegetació va aplegar ponències sobre el projecte de flora exòtica dels parcs del Garraf i d’Olèrdola (Emilio Valbuena); el projecte “Cuídame” de ciència ciutadana (Marta Garcia); i el seguiment i gestió per a la conservació de la sempreviva menuda (Limonium girardianum) al Parc del Garraf (Eulàlia Gómez i Emilio Valbuena). Així mateix, es van presentar tres pòsters sobre arbres singulars del massís, la cova dels Rinoceront de Castelldefels i Neolítica cardial al Garraf.

Història i etnologia

Pel que fa a història i etnologia, va destacar la ponència sobre les intervencions arqueològiques a la Vinya del Til·ler, a Olesa de Bonesvalls (Sofia Aldeco); el nou projecte de recerca arqueològica al Conjunt monumental d’Olèrdola (Xavier Esteve); i els avenços en la recerca i recuperació dels camins medievals d’accés a Eramprunyà (Xavier Perallada, Jordi Corbalan i Josep Maria Comas). Joan Garcia va presentar el projecte de restauració del Castellot del Garraf, a Sitges.

En el bloc sobre Gestió forestal, es va abordar la pastura de sotabosc amb cavalls Pottoka: composició de la dieta i implicacions per a la gestió forestal (Jordi Bartolomé); i es va presentar el tràiler del documental sobre el camí de Marina que connecta el Pirineu amb el mar (Fundació Miranda).

A la presentació de la trobada, amb Jordi Ramos, alcalde d’Olesa de Bonesvalls, es va acomiadar Santi Llacuna, director dels parcs del Garraf i d’Olèrdola, que es jubila a finals d’any. Llacuna va destacar que tot aquest coneixement facilita i ajuda a la gestió d'aquests dos espais naturals. Jaume Cuscó, regidor de Mediambient d’Olesa de Bonesvalls, i Marta Naharro, regidora de Promoció Econòmica d’Olesa de Bonesvalls, van cloure la Trobada agraint la participació a ponents i oients.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: flora, fauna, invertebrats, vertebrats, hàbitats, Divulgació, Ponències, Garraf, Olèrdola, Prevenció incendis, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,