caes

Parc Fluvial Besòs Fetes durant el mes de setembre

Observacions faunístiques més destacables al Parc Fluvial del Besòs

05/10/2018

Al setembre, el flux migratori d’ocells que es desplacen des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada ja és màxim, de manera que és un dels moments de l’any en què al Parc Fluvial es pot veure una major diversitat d’espècies.

Pel que fa als ocells aquàtics, destaquen els  corriols grossos (Charadrius hiaticula) i el territ variant (Calidris alpina) vistos a la desembocadura, així com l’ànec cullerot (Anas clypeata) vist a Sant Adrià de Besòs i al tram dels canyissars. Cal destacar també l’estada durant uns dies d’un agró blanc (Egretta alba) a Sant Adrià.

Pel que fa als ocells passeriformes, cal destacar les boscarles dels joncs (Acrocephalus schoenobaenus) anellades al tram dels canyissars, així com l’observació de cotxes blaves (Luscinia svecica) al llarg del Parc Fluvial.

Respecte als altres grups d’ocells, s’ha vist colltorts (Jynx torquilla) a diferents punts i un estol migratori d’una vintena d’abellerols (Merops apiaster) al tram dels canyissars. També s’han començat a observar els primers individus d’espècies hivernants, com ara el bitxac comú (Saxicola rubicola).

Els dos anellaments d’ocells realitzats durant setembre han assolit unes xifres d’ocells anellats molt remarcables, fins i tot en l’àmbit català, que posen de manifest el gran valor del Parc com a zona de repòs i alimentació d’espècies de passeriformes migratoris. S’ha obtingut altre cop, per exemple, un bon nombre de captures d’espècies pròpies de canyissar a les parcel·les enfront de la depuradora de Montcada, amb 53 boscarles de canyar (Acrocephalus scirpaceus), dues boscarles dels joncs (Acrocephalus schoenobaenus) i dues cotxes blaves (Luscinia svecica). A Sant Adrià, cal destacar els nou blauets (Alcedo atthis) anellats.

Malauradament, el brot de botulisme ha provocat la mort d’alguna desena d’ànecs collverd (Anas platyrhynchos), especialment a Santa Coloma i a Sant Adrià.

Pel que fa a la resta d’animals, volem destacar els rastres de senglar (Sus scrofa) i l’observació de la serp verda (Malponon monspessulanum).

 

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: ocells, Hidrologia, Parc Fluvial Besòs, Educació ambiental, hàbitats, vertebrats, fauna, Paisatge, Biodiversitat, Recerca i seguiment, general,