caes

Guilleries-Savassona | Montseny | Xarxa de Parcs Naturals Un itinerari de gran interès per les característiques singulars de l'indret

Es recupera a la XPN una estació CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) al turó de l'Home en forma d'itinerari d'esforç reduït

05/10/2018

En l’àmbit de la Xarxa de Parcs Naturals, el seguiment de papallones diürnes de Catalunya (CBMS) -que es coordina des del Museu de Ciències Naturals de Granollers- inclou transsectes a diversos dels seus parcs. Recentment, s’han incorporat un itinerari de seguiment setmanal a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i un itinerari d’esforç reduït (això és, amb una periodicitat menor) al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

Una mica d’història

El seguiment de papallones diürnes arreu del territori català s’efectua des del 1994 en forma de xarxa que creix any rere any establint noves estacions que es monitoritzen de març a setembre. El projecte, que porta per nom Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), manté algunes estacions des de l’inici, d’altres han deixat de funcionar i, en ocasions, s’han recuperat al cap dels anys. La metodologia consisteix en un seguiment setmanal de transsectes a peu passant per diferents hàbitats.

L’any 2017 es va decidir implementar una nova modalitat en el CBMS que permetia realitzar el seguiment de les comunitats de papallones amb un esforç menor que el que comporta la periodicitat setmanal. Tenint les dades dels transsectes originals i mètodes estadístics es poden establir transsectes amb periodicitats menors ja que les dades acaben interactuant en forma de continu per estimar corbes de vol.

D’aquesta manera, el 2017 es va fer una prova pilot amb sis nous itineraris i set de recuperats, la majoria dels quals es van efectuar de forma mensual amb l’excepció d’alguns que ja van presentar caràcter quinzenal. L’anàlisi dels resultats a finals de temporada va permetre veure com aquesta periodicitat era massa baixa per estimar bé tant l’inventari d’espècies d’un indret com les seves corbes de vol.

Es va decidir aleshores que durant el 2018 els itineraris iniciats de forma mensual passarien a efectuar-se de forma quinzenal. Així, enguany s’han iniciat set nous itineraris a la xarxa CBMS, tres dels quals tenen caràcter quinzenal i la resta, setmanal, seguint la metodologia clàssica del CBMS.

Nou itinerari d’esforç reduït al Parc Natural del Montseny

A la Xarxa de Parcs Naturals s’inclou un d’aquests itineraris d’esforç reduït, concretament el del turó de l’Home al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

Aquest itinerari té un caràcter històric, ja que va estar en funcionament des de l’any 1995 fins al 2004. La situació concreta de l’itinerari, a la part culminal del massís del Montseny, el fa especial per una sèrie de característiques. Esdevé un observatori de fauna boreoalpina que a la resta del territori català es troba solament al Pirineu, i es veu reflectit amb espècies que hi mantenen poblacions com la papallona de les ortigues (Aglais urticae), l’argentada de muntanya (Argynnis aglaja) o la muntanyesa comuna (Erebia meolans).

És, per tant, un itinerari indicador del canvi que pateixen aquestes espècies que a causa de les condicions climàtiques es poden veure afectades negativament en aquest indret tant marginal, i resulta de gran interès per al seguiment de papallones.

Sant Miquel del Fai

Amb l’adquisició recent de la finca de Sant Miquel del Fai per part de la Diputació de Barcelona, ja són dos els itineraris que formen part de la modalitat d’esforç reduït. L’itinerari de Sant Miquel del Fai ha servit durant el 2018 per fer inventari de les espècies que s’hi ha trobat. L’enclavament entre muntanya mediterrània i la influència climàtica tant de les zones més litorals com d’interior el situen en una zona privilegiada per a la comunitat faunística.

S’han identificat més de setanta espècies durant aquest primer any de mostreig, un nombre molt elevat per a un sol any que el situa en el terç elevat d’itineraris amb més riquesa faunística de la xarxa CBMS.

En destaquen un bon nombre d’especialistes com la verdeta d’ull ros (Callophrys avis), la griseta de vellut (Polyommatus fulgens) o el brocat variable (Euphydryas aurinia).

Balanç positiu

En general, el 2018 ha estat un any bo per a les poblacions de moltes espècies a causa de les condicions d’hivern fred i primavera plujosa que les van beneficiar. Tanmateix, això pot causar un cert biaix a l’hora de tenir en compte els índexs resultants quan encara no es disposa d’una sèrie prou llarga.

Els resultats positius de la iniciativa de la xarxa de seguiment de baix esforç plantegen que sigui òptim continuar incorporant noves estacions en diferents indrets del territori, especialment en aquelles zones que encara no es mostregen.

Tot i així, la idea d’efectuar un itinerari d’esforç reduït nou, sempre positiu per a la xarxa CBMS, s’ha de plantejar com a segona opció, en casos en què no sigui possible tenir el seguiment d’esforç regular.

Per altra banda, dins el conjunt de parcs que formen la Xarxa de Parcs Naturals es mantenen un bon nombre d’itineraris amb freqüència setmanal als parcs del Garraf, Serralada Litoral i Serralada de Marina als quals, aquest 2018 s’ha incorporat l’itinerari dels Foquers, a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

Conveni de col·laboració

El Conveni de col·laboració per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la XPN de la Diputació de Barcelona s’estructura en quatre línies principals essent la part més important la corresponent als seguiments i recerca sobre els grups de papallones, ratpenats, amfibis i rèptils i, en el cas del SEMICE, petits mamífers.

compartir

Font de la informació: Andreu Ubach / Museu de Ciències Naturals de Granollers

Categoria: Guilleries-Savassona, Montseny, fauna, Planificació i avaluació, invertebrats, Gestió del medi, Diputació de Barcelona, hàbitats, Notícies d'arreu, insectes, Educació ambiental, Biodiversitat, Xarxa de Parcs Naturals, flora, Recerca i seguiment, general,