caes

Diputació de Barcelona | Xarxa de Parcs Naturals | Altres Comença quinze dies abans i acabarà el 30 de setembre

La Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona engeguen Foc Off, la nova campanya informativa contra el risc d'incendi forestal

23/06/2023

La campanya de prevenció d’incendis d’enguany remarca la necessitat de prevenir i evitar els incendis causats per l’acció humana amb el lema “Foc off” i fa servir els joves com a protagonistes pel fet que és una de les generacions més conscienciada amb l’emergència climàtica.  Ha estat elaborada pel Departament d’Interior, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Diputació de Barcelona. El llançament de la campanya informativa coincideix amb l’inici de la campanya forestal, que enguany comença quinze dies abans de l’habitual i acabarà el 30 de setembre.

La presentació es va fer l’1 de juny al Palau Robert amb el conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena Garcia, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà Roura, i el diputat d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent Torras.
El conseller Joan Ignasi Elena va remarcar els tres factors clau en la lluita contra els incendis: "més recursos, més mitjans i apel·lar a la responsabilitat ciutadana". I ha recordat que "9 de cada 10 incendis són causats per l’acció humana”..

Al seu torn, la consellera Teresa Jordà va explicar que el Govern està executant el Pla de prevenció d’incendis 2022-2025, dotat amb 74M€ amb accions orientades a l’execució i manteniment d’infraestructures com camins i punts d’aigua, i amb línies d’ajuts destinades a finques privades, per a empreses agroforestals perquè utilitzin el bosc com a matèria i per a la ramaderia amb l’objectiu de contribuir a mantenir els boscos.

Jordà, a més, va informar que s’ha ampliat els Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) perquè puguin actuar directament al bosc fent prevenció, vigilància i una primera intervenció en cas d’incendis, així com el suport del Departament a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i als ajuntaments per protegir les seves urbanitzacions i nuclis.

Per la seva banda, Valentí Junyent, diputat en funcions de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, va afirmar que “des de la Diputació de Barcelona es treballa des del 2014 amb la Generalitat per conscienciar la ciutadania de la importància de protegir el bosc dels perills dels incendis forestals”. “Esperem tornar-ho a aconseguir enguany per tal que l’estiu sigui millor del que les previsions ens auguren”, afegeix.
Campanya difícil

La campanya forestal d’enguany està marcada pels tres anys de sequera acumulada que ha generat un estrès als boscos sense precedents. Aquest fet, sumat amb l’elevada temperatura i l’acumulació de biomassa seca als boscos, fa que la càrrega de combustible disponible per cremar sigui elevada. 

Aquest 2023, els Bombers de la Generalitat de Catalunya han treballat en 2.766 incendis de vegetació (agrícola, forestal i urbana), un 11% més que l’any 2022 (2.484 incendis) i un 35% més que fa dos anys (2.038 serveis). Alhora, la xifra d’hectàrees cremades fins a 28 de maig és també la més alta dels darrers deu anys, amb 875 hectàrees. Només el 2012 hi va haver més incendis i superfície cremada.

Segons dades dels Agents Rurals, en un 96% dels incendis forestals aquest 2023 hi ha intervingut el factor humà (ja sigui per negligències, accidents o incendis intencionats), i només un 4% s’ha originat per causes naturals.

Des d’inicis d’any fins a finals de maig, a tota Catalunya, hi ha hagut 118 dies amb alguna comarca a nivell 1 del Pla Alfa. És una xifra de rècord, notablement per sobre de l’anterior rècord de l’any 2012, amb 94 dies. Alhora, aquest 2023 també és l’any amb més dies amb alguna comarca a nivell 2, amb 62 dies, per sobre dels 36 dies de l’any 2016. Pel que fa al nivell 3 del Pla Alfa, enguany s’ha activat ja dues vegades, fora de campanya forestal. 

Les trucades al telèfon d’emergències 112 per alertar d’incendis forestals, o bé perquè patien alguna situació de risc fruit d’un foc forestal, no han deixat d’augmentar els darrers cinc anys, amb l’única excepció de l’any 2020, en temps de pandèmia.

El 2021 s’arriba a superar les 29.000 trucades i el 2022 s’arriba a superar les 32.000 trucades. Enguany, es poden superar totes les xifres històriques. Tot i que gener i febrer van ser uns mesos en què la xifra va ser inferior a la de 2022, els mesos de març i abril, per contra, superen tots els registres en mesos en què encara no s’ha iniciat l’època de l’any més intensa pel que fa a risc d’incendi, triplicant les xifres dels mateixos mesos de l’any anterior.
 

compartir

Font de la informació: Generalitat de Catalunya

Categoria: Educació ambiental, Paisatge, Gestió del medi, Diputació de Barcelona, Xarxa de Parcs Naturals, Altres, Prevenció incendis, Biodiversitat, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, Notícies d'arreu, Vídeos,