caes

Collserola Trobada amb setze productors

Diagnosi participativa de la pagesia al Parc

19/12/2016

Les zones agrícoles tenen un paper bàsic en la conservació dels Espais Naturals Protegits, tant pel que fa a la biodiversitat que aporten i pel seu paper en la configuració del paisatge, com pels serveis ecosistèmics que brinden. Són essencials, doncs, per a la sostenibilitat ecològica, econòmica i social del territori.

En el cas dels espais naturals periurbans, com Collserola, l’activitat agroecològica té algunes característiques pròpies: nombre molt reduït de persones que s’hi dediquen de forma professional, produccions de mida petita i un sector primari desarticulat (sense infraestructura agrària). Destaca, sobretot, la important pèrdua de terres agràries a causa de l’abandonament, la industrialització o la urbanització. Aquesta reducció dels conreus és un dels factors més negatius per a la pervivència dels valors naturals del Parc de Collserola.

Amb l’objectiu d’identificar quins són els reptes que afronta la pagesia al Parc i quines són les principals accions a realitzar per tal de fomentar-la i potenciar-la, el Consorci ha encarregat a l’associació Arran de terra. Eines per la Dinamització Local Agroecològica una diagnosi tècnica de la pagesia i de l’activitat agrària al Parc Natural de Collserola basada en els fonaments teòrics i metodològics de la DLAe (Dinamització Local Agroecològica).

Durant els mesos de juliol a setembre s’han realitzat entrevistes a dotze productors del Parc per conèixer el seu model agrari i per identificar quins són els principals reptes a gestionar per tal de fer viables les seves produccions.

Un cop analitzats els resultats de les entrevistes, el passat 14 de desembre es va realitzar la primera sessió participativa amb setze productors representants de les experiències entrevistades en què es van consensuar i prioritzar els principals reptes que afronta l’activitat agrària a la serra.

El següent pas serà el proper mes de febrer, amb una segona sessió en la qual s’abordaran i prioritzaran les accions a portar a terme per tal d’assolir els reptes així com els agents implicats en el procés.

Les conclusions d’aquest estudi serviran de base per al pla de dinamització local agroecològic del Parc, però alhora també busquen millorar la cohesió i treball en xarxa entre els diferents productors de Collserola.
compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC)

Categoria: Planificació i avaluació, Gestió del medi, Collserola, Biodiversitat, general,