caes

Montesquiu Es realitza un monitoreig continu de la plaga

L'eruga del boix al Parc del Castell de Montesquiu

11/11/2019

A l’abril del 2019, una quantitat important d’erugues van sortir dels capolls hivernals i van començar a alimentar-se de les fulles dels boixos. Per combatre-les, el Parc va contractar un servei de gestió de plagues que va fer un tractament en els 950 metres lineals de tanques de boix dels jardins, consistent en l’alliberament del bacteri Bacillus thuringensis, que causa la mort de les erugues que s’alimenten dels boixos. Els boixos del jardí van seguir en bon estat de salut, però els boixos dels boscos van patir una forta defoliació. Les erugues d’aquesta zona boscosa van completar el seu creixement fins a convertir-se en pupes a finals de primavera, a punt per transformar-se en papallones.

Durant la primavera, es van instal·lar vint-i-quatre trampes de feromones que atrapen les papallones mascle i que van permetre fer un seguiment del vol. D’aquesta manera, es van detectar les primeres papallones a principis de juny, però l’explosió de vol va ser durant l’última setmana de juny i la primera de juliol, quan es van arribar a capturar més de quatre-centes papallones per trampa diàriament.

Fruit d’aquest vol, hi va haver una gran posta que va obligar a fer un nou tractament amb Bacillus a les tanques de boix dels jardins a finals de juliol. D’aquesta manera, els boixos dels jardins van seguir en bon estat, mentre que els boixos de la zona forestal van quedar completament defoliats durant l’agost. Altre cop, les erugues dels boixos del bosc es van convertir en pupes i en pocs dies en papallones.

Al setembre es va tenir el segon i últim vol d’aquest any, un vol més moderat que l’anterior però que va deixar la seva posta a les tanques de boix dels jardins, posta de la qual en van sortir noves erugues. Així, a principis d’octubre es va fer el tercer i últim tractament de l’any amb Bacillus a les tanques de boix. Cadascun d’aquests tres tractaments ha tingut un cost d’uns sis-cents euros.

Mentrestant, la defoliació total que havien patit els boixos forestals durant l’estiu va impedir que noves larves d'eruga del boix (Cydalima perspectalis) s’alimentessin de les fulles, ja que s’havien acabat la seva font d’aliment. D’aquesta manera, durant el mes d’octubre s’ha observat una petita rebrotada de fulles als boixos dels boscos que ens fan ser moderadament optimistes pel que fa a la seva recuperació.

Recentment, els jardiners del Parc han fet una poda de les tanques de boix i han cremat les fulles podades, amb alguns dels capolls hivernals que s’havien format després del tractament per evitar el desenvolupament d’aquestes larves la primavera vinent. D’aquesta manera, les tanques de boix dels jardins gaudeixen d’un bon estat de salut gràcies al monitoreig continu de la plaga i als tractaments realitzats durant l’any.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: fauna, Paisatge, insectes, Publicacions, Montesquiu, Planificació i avaluació, Divulgació, invertebrats, Biodiversitat, Gestió del medi, ODS, hàbitats, flora, Recerca i seguiment, general,