caes

Garraf | Altres S'hi faran tallers i cursos per a escolars i públic en general

El Centre d'Estudis del Mar de Sitges amplia l'Aula de natura per oferir activitats d'educació ambiental sobre l'ecosistema marí

29/09/2021

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges, l’equipament d’educació ambiental de la Diputació de Barcelona situat al passeig Marítim d’aquesta població del Garraf, ha ampliat part de les seves instal·lacions amb la renovació de l’Aula de la natura, un espai per desenvolupar-hi tallers i cursos per a escolars i públic en general sobre l’ecosistema marí de les Costes del Garraf. El diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, acompanyat pel regidor de Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica de l'Ajuntament de Sitges, Xavier Roig, han visitat les noves instal·lacions el dimarts 28 de setembre.

Les obres de l’espai han comportat la substitució de la coberta de fibrociment d’amiant per una altra que millora l’aïllament tèrmic així com la instal·lació de plaques fotovoltaiques solars d’autoconsum energètic. Aquest sistema farà disminuir la despesa energètica de l’edifici i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i servirà per potenciar el caràcter pedagògic de l’equipament, ja que ajudarà a ampliar els coneixements de l’alumnat sobre els diferents sistemes d’estalvi energètic.

El Centre d’Estudis del Mar (CEM), creat el 1983 pel Servei del Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, va ser el primer equipament d’educació ambiental litoral i marítima de l’Estat espanyol. Cada any passen per les seves instal·lacions dotze mil alumnes, de preescolar fins a batxillerat, i també públic adult i familiar, que visiten el CEM per descobrir els valors dels ecosistemes litorals i marins. Just davant del Centre se situa la praderia de posidònia de Sitges, una de les dues millor conservades del litoral de Barcelona, juntament amb la de Mataró.

El programa educatiu del Centre d’Estudis del Mar inclou tallers per a escolars així com activats per a adults i famílies per donar a conèixer els aspectes més desconeguts del patrimoni natural i cultural del litoral. Entre aquestes activitats familiars, que tenen lloc els diumenges al matí, hi ha la passejada interpretativa per litoral de l'Espai Natural dels Colls i Miralpeix, entre Sitges i Vilanova i la Geltrú; rutes en caiac per descobrir la biodiversitat marina i reconèixer l’impacte de les deixalles sobre el litoral; una capbussada amb ulleres i tub pel fons marí en companyia d’un guia per descobrir la biodiversitat marina i reconèixer l’impacte de les deixalles sobre el litoral; o les passejades amb sal marina, unes rutes que combinen un passeig per la platja amb anècdotes sobre la història i la biodiversitat del Garraf i el Penedès.

El CEM també ofereix l’exposició permanent “Espai marí Costes del Garraf”, una mostra per descobrir l’espai litoral i el medi marí, els hàbitats i la diversitat d’espècies, les característiques de l’ecosistema submarí, els usos i les amenaces d’aquest medi fràgil que forma part de la xarxa Natura 2000, així com les accions de protecció i millora. L’exposició es complementa amb el vídeo mapping Experiència posidònia un viatge submarí per l'Espai Natural Costes del Garraf que abasta la zona litoral entre Castelldefels i Cunit i fins a la línia batimètrica dels -20 metres de profunditat i amb una superfície total de 26.474 hectàrees.

Objectius de desenvolupament sostenible (ODS)

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) números 7 "Energia assequible i no contaminant", 11 "Ciutats i comunitats sostenibles" i 13 "Acció climàtica". Els disset ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 i formen part de l’Agenda global per al 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

compartir

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Paisatge, Hidrologia, Meteorologia, algues, flora, fauna, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Garraf, Altres, Biodiversitat, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, ODS, Notícies d'arreu, Vídeos, Educació ambiental, Exposicions virtuals,