caes

Garraf S'hi van presentar els estudis que es fan a la finca de Can Grau

El projecte Stonewallsforlife presenta els treballs realitzats al Parc del Garraf a l'XI Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional

10/11/2021

Del 5 al 7 de novembre ha tingut lloc a Móra la Nova l'XI Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional dels territoris de parla catalana, organitzada per l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU). A la trobada es va presentar una comunicació explicant part de les tasques realitzades en el marc del projecte Stonewallsforlife al Parc del Garraf.

Amb l’objectiu de promocionar, divulgar i intercanviar coneixements, experiències, investigacions i treballs relacionats amb la pedra seca i l’arquitectura tradicional dels territoris de parla catalana, tant des del punt de vista paisatgístic com constructiu i etnològic, els actes de la trobada va reunir més d’un centenar d’inscrits. Durant tres jornades, es van presentar vint-i-vuit comunicacions, així com diferents ponències i taules rodones que van abraçar tres àmbits diferents: patrimoni-catalogació, paisatge, conservació i llengua; educació formal i no formal, i arquitectura tradicional i bones pràctiques d’intervenció. També es van fer tres sortides de camp per donar a conèixer aquest patrimoni i es va visitar el forn d’oli de ginebre Mariano Balances a Riba-Roja d'Ebre, les construccions d’anjubs a la Torre de l’Espanyol i la Fundació Solà a la Fatarella.

En la trobada es va presentar la comunicació titulada "El projecte Stonewallsforlife al Parc del Garraf". Els autors són Abraham Guillén, Montserrat Traver i Dolors Garcia, de l’Institut d’Estudis Penedesencs; Emilio Valbuena i Patrícia Varona, de la Gerència d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona; i Andrea Mandarino, Andrea Vigo, Andrea Cevasco i Marco Firpo, del Dipartimento di Scienze della Terra dell'Ambiente e della Vita de l’Università degli Studi di Genova .

En aquesta comunicació, que van presentar Guillén, Traver i Valbuena, es va exposar una primera fase d’estudis preparatoris que s’estan realitzant a la finca de Can Grau, al Parc del Garraf, en què es recullen dades sobre la geologia del territori i l’evolució en la composició de la vegetació, així com registres històrics d’incendis, temperatures i pluviometria per identificar quins són els principals riscos i fragilitats d’aquesta zona d’estudi. 

Paral·lelament, també es va explicar l’inventari i anàlisi realitzat de les estructures de pedra seca presents en aquesta finca del Parc per determinar-ne la tècnica constructiva, l’estil, el tipus de pedra emprada, l’època de construcció i abandonament, l’estat de conservació i altres aspectes utilitzant una eina de recollida de dades per a marges i murs, dissenyada específicament amb la finalitat de sistematitzar-ne l’anàlisi i extreure’n informació que pugui ser comparable a l’obtinguda en altres indrets utilitzant la mateixa eina.

El Projecte Stonewallsforlife és un projecte europeu finançat en el marc del programa Life Adaptació al Canvi Climàtic que té com a objectiu demostrar com les estructures de pedra seca, com ara els marges, es poden utilitzar eficaçment per millorar la resistència del territori al canvi climàtic. El projecte mostra els beneficis ambientals, socials i econòmics de la restauració de murs de pedra seca abandonats en dos territoris fràgils: el Parc Nacional de Cinque Terre (Itàlia) i el Parc del Garraf, aquest darrer gestionat per la Diputació de Barcelona. 

Després d’executar-se una primera part del projecte a Cinque Terre, atès que l’objecte del projecte és ser transferible a altres territoris de la Unió Europea, s’estan realitzant els estudis preparatoris per a les intervencions de replicació, tant al Parc Nacional de Cinque Terre com al Parc del Garraf, concretament a la finca de Can Grau, ja que presenta característiques similars (murs de pedra seca sotmesos a abandonament), però també prioritats diferents (menor risc d'inundacions però major risc d'incendis) i, per tant, és ideal per enriquir els coneixements sobre la utilització de murs de pedra com a instrument flexible d'adaptació al clima.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, Meteorologia, hàbitats, Recerca i seguiment, Garraf, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,