caes

Garraf Se centren en banys de bosc, itineraris saludables i els espigalls del Garraf a les escoles

Sant Pere de Ribes presenta les primeres experiències de serveis ecosistèmics per a la salut i el benestar de les persones del Parc del Garraf

23/03/2021

El municipi de Sant Pere de Ribes ha iniciat les primeres experiències com a municipi saludable oferint serveis escosistèmics per a la salut i el benestar de les persones al Parc del Garraf, un projecte pilot de la Xarxa de Parcs Naturals. S'han centrat en banys de bosc, itineraris saludables i els espigalls del Garraf a les escoles. Aquestes accions, que s’emmarquen en el conveni de col·laboració signat entre el municipi i la Diputació de Barcelona, han estat presentades el dimarts 23 de març pel diputat d’Espais Naturals, Mobilitat i Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarín, i l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido.

Les primeres accions desenvolupades a Sant Pere de Ribes, Municipi Saludable s’emmarquen com a experiències pilot per promoure la salut i el benestar de les persones en sintonia amb la qualitat ambiental dels espais naturals protegits, com és el cas del Parc del Garraf, i han comptat amb la participació d’altres organitzacions i entitats vinculades amb la comarca del Garraf com Forest Therapy Institute, Node Garraf, Fundació Alícia i Fundació Miquel Agustí, així com les escoles del municipi.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha explicat que "la nostra aposta se centra a definir i potenciar un nou model de municipi que tingui com a eixos clau, essencialment, la salut, el benestar de les persones, la sostenibilitat, la natura i els hàbits saludables. Hem de destacar que a través de la marca és la primera vegada que s’aborda aquesta qüestió de manera específica i transversal en un municipi i un parc de la Xarxa de Parcs Naturals", el Parc del Garraf, ha afegit.

La regidora de Planificació estratègica, Participació ciutadana, Turisme i Salut comunitària, Antònia Pulido, ha destacat que, sota el paraigua de la marca Sant Pere de Ribes Municipi Saludable, "aglutinem les activitats que es vagin fent, sempre en la mateixa línia d’apostar per tot allò que uneix el territori amb la salut i el benestar". Pulido ha destacat que "Sant Pere de Ribes és Parc" i, per aquest motiu, "volem posar en valor el Parc del Garraf i volem que els nostres veïns i veïnes se’l facin encara més seu, el gaudeixin, el visquin, el redescobreixin i, sobretot, que en tinguin cura".

Segons ha explicat el diputat Josep Tarín, "a partir d’ara, i progressivament, volem seguir col·laborant amb els diferents municipis de la Xarxa de Parcs Naturals en el desenvolupament d’aquesta visió i de les accions que afavoreixin la Salut i benestar de les persones en la seva relació amb un patrimoni natural d’alta qualitat ambiental".

 

Entre les primeres accions que s’han realitzat, hi ha el programa adreçat a un col·lectiu de dones maltractades econòmicament, que han pogut participar en una experiència de teràpia amb banys de bosc, dirigida per experts guies del Forest Therapy Institut (veure vídeo).

Els espigalls del Garraf a les escoles

Una segona acció ha estat el programa Els espigalls del Garraf van a l'escola, emmarcat dins el projecte Sant Pere de Ribes Municipi Saludable, amb l’objectiu d’introduir l’alimentació com un pilar bàsic de la salut i el benestar. Aquesta iniciativa vol transmetre valors als infants de les escoles a partir de productes agroalimentaris singulars, com és el cas dels espigalls, una varietat tradicional de col que s'ha cultivat històricament a la comarca del Garraf, i en destaca la seva tradició i innovació i ser alhora un producte de qualitat amb capacitat de posar en valor un territori. Aquest curs 2020-2021 els espigalls del Garraf han arribat a dues escoles de Sant Pere de Ribes: l'escola Santa Eulàlia de les Roquetes i l'escola Els Costerets de Ribes.

Conjuntament amb el programa Parc a taula, promogut per la Diputació de Barcelona en diferents espais naturals, s’han introduït una sèrie d'activitats vivencials a les escoles amb la intenció d'explicar als infants el cicle de cultiu de l'espigall i per què és una verdura tan apreciada nutritivament i gastronòmicament parlant. En el projecte hi han participat infants de quart de primària, que han plantat espigalls als horts de les escoles, han escoltat la veu de les pageses que els cultiven i han après les seves característiques nutricionals. També han pogut gaudir d'un taller de cuina per aprendre tota mena de receptes, han rebut el conte "La col màgica. El secret dels espigalls del Garraf" i s’ha introduït aquesta verdura en el seus menjadors escolars. Per a més informació podeu veure aquest vídeo.

El conveni entre la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes inclou diferents àmbits de treball com són disposar d'instal·lacions i equipaments per a diferents tipus d’activitats físiques, promoure la producció i la gastronomia de proximitat, així com una educació per a una alimentació saludable i la recuperació de varietats autòctones. També s’inclouen altres accions com activitats per recuperar-se de la fatiga mental i per gaudir de la quietud o disposar d’entorns per a la contemplació, la reflexió i la inspiració artística, a més de propostes per al desenvolupament d’un turisme sostenible i de qualitat en un entorn natural.

Entorn natural i salut

Estar en contacte amb la natura beneficia la salut, benestar i qualitat de vida de les persones. Múltiples estudis científics indiquen que l'exposició del cos a espais verds té molts avantatges, com ara atenuar l'estrès, l'ansietat i l'insomni, o millorar la cognició i ajudar a mantenir la salut cardiovascular, especialment en la prevenció d’algunes malalties.

Els espais verds de les ciutats també ofereixen serveis ecosistèmics valuosos per a la salut humana, com poden ser la mitigació de la contaminació atmosfèrica, la reducció del soroll, l'augment de la biodiversitat i la regulació de la temperatura alleujant els efectes de l'illa de calor.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Garraf, Educació ambiental, ODS,