caes

Montesquiu En col·laboració amb I’Institut Català d’Ornitologia

Àligues calçades i vols nupcials d'aligots, observacions més destacades del seguiment de rapinyaires diürns al Parc del Castell de Montesquiu

13/07/2021

Una parella d’àligues calçades (Hieraaetus pennatus) amb comportament reproductor que poden tenir el niu a la vora, vols nupcials d'aligots (Buteo buteo) i una àguila calçada en fase fosca i amb comportament territorial són les observacions més rellevants obtingudes al Parc del Castell de Montesquiu en les jornades de seguiment que s’han fet el 21 d’abril, 18 de maig i 2 de juliol.

L’observació de rapinyaires es fa en el marc del programa de seguiment en col·laboració amb I’Institut Català d’Ornitologia (ICO) permet conèixer l’abundància de rapinyaires en el territori. Aquestes jornades s’emmarquen en un projecte de la Xarxa de Parcs Naturals conjuntament amb l'ICO en el qual es realitzen censos de tres hores cada quinze dies durant la primavera i l’inici de l’estiu. L’objectiu és obtenir informació de la població nidificant de rapinyaires en el Parc.

El Parc del Castell de Montesquiu gaudeix d'una gran biodiversitat, molt representativa en la varietat d’aus rapinyaires que es comptabilitzen en aquestes jornades. Al llarg de tres sortides de seguiment en els mesos de maig, juny i juliol s’han obtingut una gran quantitat d’observacions.  

Entre les espècies que s’han observat hi ha astors (Accipiter gentilis), esparvers (Accipiter nisus), l'àguila calçada (Hieraaetus pennatus), força voltors (Gyps fulvus), algun falcó mostatxut (Falco subbuteo), una àguila marcenca (Circaetus gallitus) i un aufrany (Neophron percnopterus). Així mateix, s’ha vist un estol de sis milans negres (Milvus migrans) en migració, algun xoriguer (Falco tinnunculus), aligots vespers (Pernis apivorus), aufranys (Neophron percnopterus), el voltor negre (Aegypius monachus), corbs (Corvus corax) i aligots comuns (Buteo buteo).

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: vertebrats, Recerca i seguiment, Montesquiu, Biodiversitat, ODS,