caes

Montesquiu Durant octubre i novembre

El Parc del Castell de Montesquiu programa tallers, caminades guiades, xerrades i activitats de descoberta aquesta tardor

22/09/2021

A partir del dia 2 d’octubre i fins a finals de novembre, tindran lloc al Parc del Castell de Montesquiu i en diferents punts de l’Espai d’Interès Natural Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt diverses propostes de tallers, caminades guiades, activitats de descoberta de l’entorn, natura i territori i xerrades temàtiques. 

Com cada any, el servei de patrimoni del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, que gestiona la programació d’activitats i esdeveniments al Parc del Castell de Montesquiu, proposa diverses activitats de descoberta de l’entorn i el medi natural en un moment de l’any, la tardor, especialment bonic per conèixer millor el territori.

La primera activitat tindrà lloc el dissabte 2 d’octubre a Santa Maria de Besora, on se celebrarà la ja tradicional jornada del Dia Mundial dels Ocells. Aquesta matinal, que habitualment tenia lloc al Parc del Castell de Montesquiu i que s’organitza conjuntament amb el Grup d'Anellament de Calldetenes-Osona (GACO), l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), el Consorci del Ter i el Museu del Ter, té la vocació de ser itinerant i de sortir del Parc per dur-se a terme cada any en un lloc diferent del territori. 

Durant tot el matí es proposaran diferents tallers per als més menuts, una caminada guiada, un espectacle infantil, un concurs d’identificació d’espècies d’aus i una xerrada sobre el Seguiment dels ocells reproductors al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Aprofitant l’ocasió, es presentarà el nou desplegable dels ocells de l’EIN Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt fruit de la col·laboració entre les entitats següents: Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, la Fundació Barcelona Zoo, el GNO i el GACO.

Les activitats seguiran el 9 d’octubre amb el taller Juguem a la natura, una proposta de l’artista plàstica i guia de banys de bosc Berta Vilageliu en la qual els participants experimentaran la connexió amb la natura a través dels seus elements, els transformaran i jugaran amb ells, creant un resultat artístic i divertit.

El diumenge 17 d’octubre es proposa la primera sessió del taller de bolets, a càrrec de Jordi Baucells, biòleg, enginyer tècnic agrícola i naturalista, una sortida de camp en què explicarem la biologia i el reconeixement dels bolets, aprendrem els aspectes més importants que ha de conèixer un bon boletaire i el perquè de la gran repercussió social d’aquesta activitat. La segona sessió tindrà lloc el dissabte 13 de novembre.

El dissabte 23 d’octubre s'oferirà un nou taller sobre els fruits del bosc dirigit per la Carme Bosch, etnobotànica i divulgadora dels usos tradicionals de les plantes. Es farà una passejada per reconèixer fruits que es poden recol·lectar per fer infusions, melmelades, xarops, cremes per a la pell, licors o gelees. I es prepararà una crema nutritiva per a la pell amb la poma del ciri.

Es continuarà el dissabte 30 d'octubre amb la proposta de ruta guiada i tast d’embotits a Vidrà de la mà de Roger Arquimbau, biòleg, naturalista i guia de muntanya, que proposa l’activitat Descobrim el Vidranès i tastem els seus embotits. El mateix 30 d’octubre, al vespre, tindrà lloc el taller Mussols i egagròpiles: descobrim el bosc de nit!, una proposta per conèixer millor els mussols i descobrir què son les egagròpiles. En acabar, es farà una sortida nocturna amb frontals a la cerca de mussols al bosc.

El cap de setmana del 6 i 7 de novembre, hi haurà, un any més, el Curs flash d’ornitologia organitzat amb la col·laboració de l’ICO, en el qual es fa un tastet d’ornitologia amb dues sortides pràctiques i una sessió teòrica, ideal per descobrir el món de l’observació d’ocells. El curs és impartit per Arnau Bonan.

Tancant la programació, Alba Rovira, guia de l’empresa Muntanya i Natura, proposa l’activitat Descobrim el Parc del Castell de Montesquiu amb regust de ratafia, una sortida guiada pel Parc amb un tastet final dels diferents licors de les Destil·leries Bosch de Sant Quirze de Besora.

Durant els mesos d’octubre i novembre, segueix en marxa el programa de passejades guiades, sortides que tenen lloc els diumenges i que proposen rutes circulars a diferents punts del territori amb l’acompanyament de guies de muntanya professionals.

Els caps de setmana del mes de novembre també tornaran les visites teatrals Les malediccions del castell de Montesquiu, una nova oportunitat per conèixer el castell d’una manera ben diferent. Les malediccions es podran veure al castell els dies 30 i 31 d’octubre i  6, 7, 13, 14, 20 i 21 de novembre a les 17 h.

Tota la informació i inscripcions a les activitats i concerts es pot trobar a la pàgina Territori Ges Bisaura i a l’agenda de la mateixa web, on també hi ha informació d’activitats i esdeveniments que passen a tots els municipis de la Vall del Ges, Orís i Bisaura relacionats amb natura, cultura, esport i territori. 

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Montesquiu, Educació ambiental, Educació ambiental,