caes

Montesquiu | Diputació de Barcelona La prova s'ha fet en una masia de Sora, municipi del Parc del Castell de Montesquiu

Un innovador sistema de tancats virtuals ajudarà a desenvolupar la ramaderia extensiva en prats i boscos

10/06/2022

Un sistema innovador en el control dels ramats dota els animals d'uns collarets amb geolocalització que evita que surtin de les zones de pasturatge definides de manera virtual a través del telèfon mòbil. Aquest projecte és important per al futur del pasturatge extensiu, ja que permet que els animals s’alimentin lliurement en prats i boscos, sense la necessitat d’estar limitats per tancats elèctrics. La tecnologia s’ha implementat dins l’estratègia BCN Smart Rural de la Diputació de Barcelona a Mas Casanova de Sora, municipi que forma part del Parc del Castell de Montesquiu (la finca no és dins del Parc).

Aquesta solució de pasturatge a distància, desenvolupada per l’empresa noruega Nofence, elimina la necessitat de tancats físics i permet als pastors i ramaders controlar els animals des dels telèfons mòbils. La tecnologia facilita la feina del ramader i alhora garanteix el benestar dels animals. Així, la gestió forestal és més sostenible perquè permet als ramats arribar a més racons i reduir la càrrega de combustible dels boscos. Aquest factor és molt important per disminuir el risc de patir grans incendis.  

Un projecte pioner 

L’explotació d’Osona on s’està provant la nova tecnologia és al Mas Casanova, una petita empresa de vaques de pastura que lideren Mercè Oms i Xevi Quirante des dels boscos de Sora. Actualment, 35 de les seves vaques porten collars emissors-receptors dotats d’un sistema de geolocalització per satèl·lit, i les dades extretes s’analitzen regularment per saber on són els animals, moure el bestiar a distància i contribuir a la preservació del paisatge. A més, els ramaders reben alertes al mòbil quan es detecta algun problema; per exemple, la sortida d’un animal de la zona delimitada al programa.

Segons Quirante, la nova tecnologia permet un gran estalvi de temps i evita haver de revisar el bon funcionament del tancat físic per aprofitar-lo, per exemple, en una millor conciliació familiar, un fet que pot animar gent jove a convertir-se en ramaders. D’altra banda, l'enginyer de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona, Pere Navarro, ha remarcat que aquesta acció pilot permet un seguiment exhaustiu dels animals de manera ràpida i senzilla. A banda de les vaques és aplicable a ramats de xais, ovelles o cabres. 

compartir

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Montesquiu, Diputació de Barcelona, Prevenció incendis, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, ODS,