caes

Montnegre-Corredor Després de fer-ne l’observació, van fer un taller per construir un hotel d'insectes

El Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva va organitzar una jornada per tal de donar a conèixer les aus del Parc del Montnegre i el Corredor

09/05/2023

Dins del cicle anual d’activitats culturals que organitza el Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva, que és també Punt d’Informació del Parc del Montnegre i el Corredor, n’hi ha una que no pot faltar: el Dia Mundial de les Aus, que se celebra arreu del món el 4 de maig. Amb els prismàtics en mà i les orelles ben obertes, els participants de l’activitat que es va fer el diumenge 7 de maig van identificar una gran varietat ornitològica a tocar del riu Tordera, en el seu pas per Fogars de la Selva.

Les aus són ben conegudes pel seu paper dins els ecosistemes i exerceixen un rol importantíssim en el control de plagues i la dispersió de llavors. Tot i així, la diversitat d’espècies que apleguen és força desconeguda ja que, generalment, són esmunyedisses o volen massa amunt per distingir-les amb facilitat. No obstant això, hi ha altres maneres per aprendre a identificar-les, per exemple, a través dels seus cants. 

La passejada va començar des d’un punt proper a la masia de Can Simón i, gràcies al mosaic d’hàbitats que aplega -bosc, camps de conreu i curs fluvial-, van tenir l’oportunitat de veure diferents espècies d’aus associades a cadascun d’aquests indrets. 

Entre les espècies trobades, destaquen la mallerenga carbonera, el trist, el tallarol de casquet, el rossinyol comú i el rossinyol bord, el mosquiter pàl·lid, el falciot, l’estornell o el bernat pescaire. També van tenir l’oportunitat de veure rapinyaires com l’aligot, voleiant per sobre zones obertes, buscant alguna presa. 

En tornar al Museu de la Pagesia, van construir un hotel d’insectes que cada família es va poder emportar a casa. D’aquesta manera, s'afavoreix la presència de fauna auxiliar en jardins i horts particulars, que serà beneficiosa tant per al control de plagues com per atraure ocells insectívors.

compartir

Font de la informació: Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva

Categoria: Educació ambiental, fauna, vertebrats, Divulgació, Montnegre-Corredor, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,