caes

Diputació de Barcelona | Montnegre-Corredor Inclou els municipis de Palafolls, Tordera, Santa Susanna, Malgrat de Mar i Blanes

L'Espai Agrari de la Baixa Tordera, una iniciativa per impulsar la protecció del territori i producció alimentària de proximitat

El Molí d’en Puigvert de Palafolls va acollir el 17 de juny l’acte de presentació i constitució oficial de l’ens gestor de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera (EABT), un projecte mancomunat promogut per la Diputació de Barcelona i els municipis de Palafolls, Tordera, Santa Susanna, Malgrat de Mar i Blanes amb l’objectiu de protegir el sòl agrari d’aquest territori i garantir l’alimentació de proximitat d’una de les hortes més productives del país. La plana baixa i desembocadura de la Tordera, entre el Parc del Montnegre i el Corredor i les platges de la Selva i l’Alt Maresme, és una de les zones més fèrtils de Catalunya.

L’acte de presentació de l’ens gestor de l’espai agrari va comptar amb la presència del diputat d’Espais Naturals i Prevenció d'​Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín, i dels cinc alcaldes dels municipis: Joan Carles Garcia Cañizares (Tordera), Joan Campolier (Santa Susanna), Francesc Alemany (Palafolls), Joan Mercader (Malgrat de Mar) i Àngel Canosa (Blanes) així com els representants de la pagesia i les tres cooperatives agràries del territori, a més de joves estudiants del cicle formatiu en producció agroecològica de l’IES Ramon Turró de Malgrat de Mar.

A l’acte també hi van assistir representants de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Girona, del Consell Comarcal del Maresme i de la Selva, de l'Ajuntament de Barcelona, de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i de la Federació d’Agrupacions de Defensa Vegetal del Maresme, entre d’altres entitats del territori.

Durant l’acte, es van signar els estatuts de constitució de l’ens gestor de l’EABT i es va presentar el Pla de gestió i desenvolupament del projecte, un document que reconeix l’alt valor econòmic, social i ambiental del territori.

El diputat Josep Tarín considera el Pla com un instrument fonamental per portar endavant el projecte i, posant èmfasi a la seva importància, recorda que "l’Espai Agrari de la Baixa Tordera és un territori singular per la seva productivitat hortícola, i que amb la constitució de l’ens gestor i la presentació del seu document d’acció, contribuiran a mantenir l’activitat agrària i garantir el dret de la ciutadania a gaudir d’aliments saludables, sostenibles i de proximitat".

En la seva intervenció, l’alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, en representació dels municipis que integren el nou espai agrari , ha remarcat que "amb la creació de l’EABT, més de 2.300 hectàrees de camps de conreu queden preservades dels perills de la urbanització, la construcció d’infraestructures i l’aforestació. És una actuació clau per al futur de la nostra sobirania alimentària i per al futur del país".

També el gerent de la Cooperativa Agrícola Progrés-Garbí, Xavier Castells, ha defensat el paper econòmic, social i ambiental de la pagesia local: "Si un territori no cuida la seva pagesia, l’agricultura desapareix. Si l’agricultura desapareix, deixem de produir aliments. Si deixem de produir aliments, els hem d’anar a comprar fora. I això no és bo ni per a les persones ni per al medi ambient".

En la mateixa línia s'expressa Miquel Riera, productor agroecològic de l'Horta Pla de Munt, fill de pagès i pare de quatre fills d'entre 14 i 22 anys, que ha reiterat la importància de protegir el paisatge agrari per a les generacions futures i promoure els sistemes de producció més respectuosos amb la biodiversitat dels ecosistemes. "Fer agricultura i ramaderia ecològica evitaria molts dels problemes ambientals que patim en l’actualitat. Si ens prenem de debò el repte de l’emergència climàtica, hem d’apostar més per les pràctiques que regeneren la terra en lloc d’esgotar-la", explica.

Els grans protagonistes de l’acte van ser, però, els joves, convidats també a fer sentir la seva veu. Així, dos estudiants del cicle formatiu en agroecologia de l’institut Ramon Turró, Pau Àngel i Carol Serra, van llegir una declaració amb les seves demandes d’accions per una agricultura i alimentació sostenibles, apel·lant directament als polítics presents i fent una crida a les administracions públiques perquè donin garantia de continuïtat a l’activitat de la pagesia, "sense la qual no podrem alimentar la nostra ciutadania d’una forma sostenible i resilient al canvi climàtic".

La sessió va culminar de la mà de Marc Puig-Pey, exmembre de l'equip del restaurant El Bulli i actual xef de la Fundació Alícia, qui va sorprendre els assistents amb un recorregut sensorial pels millors productes de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. 

Un espai agrari familiar i diversificat

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera concentra prop de la meitat de la superfície agrària de tota la comarca del Maresme. En total, més de 2.300 hectàrees de camps de conreus queden emparades amb la creació d’aquest espai agrari, que dedica un 70 % de les seves terres a cultius de regadiu i un 30 %, als de secà. L’horta es concentra, sobretot, a Palafolls, Blanes i Malgrat de Mar, mentre que Tordera destaca pels cereals i els farratges. D’explotacions ramaderes, hi ha censades quaranta-sis, agrupades principalment en els termes municipals de Tordera i Palafolls. 

El Pla de gestió i desenvolupament de l’EABT destaca també altres dades interessants, com, per exemple, que la majoria de les explotacions hortícoles del territori són petites i familiars, amb una dimensió d’entre dues i cinc hectàrees; que el 56 % de les terres de conreu són de propietat; que el perfil de pagès de l’EABT és un home de poc més de cinquanta anys, amb estudis de formació secundària i sense relleu generacional; que el 20 % dels titulars de les explotacions agràries són dones; i que, entre la mà d’obra directa i la indirecta, hi ha un miler d’ocupats en el sector de l’horta.

Protegir, gestionar i dinamitzar

Amb l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, la Diputació de Barcelona fa una aposta per la conservació del paisatge agrari, tradicional i divers de la vall baixa de la Tordera i situar aquest territori a l’avantguarda de les polítiques agràries i alimentàries que s’estan dissenyant per a la demarcació de Barcelona amb horitzó 2030.

Així, des de la Direcció Territorial Agrària es remarca que aquesta és una zona agrària molt dinàmica i ben organitzada, que compta amb el sòl agrícola més productiu per unitat de superfície de la Regió Metropolitana de Barcelona, però no està exempta de perills. D’acord amb les últimes dades de què es disposa, aquest espai de la baixa Tordera ha perdut el 52 % de la superfície agrària des dels anys cinquanta del segle passat, concretament, 2.572 hectàrees, una àrea equivalent a 3.600 camps de futbol, amb una tendència que es vol aturar amb  la creació de l’Espai Agrari.  

Un altre repte a abordar és el fet que, actualment, només el 8 % dels cultius de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera es treballen de manera ecològica, i la major part són cereals. Aquest percentatge encara queda lluny de l’objectiu marcat per la Unió Europea, que vol aconseguir que el 25 % de les terres agrícoles siguin ecològiques abans del 2030. Per assolir aquesta fita i impulsar el territori cap a un sistema alimentari més saludable i sostenible, l’EABT hauria de d’ampliar en 242 hectàrees la superfície de conreu dedicada a l'agricultura ecològica.

Sobre el grau d’autosuficiència en conreus de regadiu de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, aquest és sobradament autosuficient en hortalisses i moltes fruites, un privilegi dels veïns d’aquests municipis que poden proveir-se i cuinar plats saludables i saborosos amb aliments de proximitat, un privilegi que pocs territoris del país poden garantir als seus habitants.

compartir

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Paisatge, Cobertes del sòl, Hidrologia, hàbitats, Gestió del medi, Diputació de Barcelona, Montnegre-Corredor, Biodiversitat, Diputació de Barcelona, ODS, Notícies d'arreu,