caes

Montseny Disponible només durant el confinament per Coronavirus (COVID-19)

El documental 'Humans i ratpenats' es pot veure en obert al canal Youtube del Museu de Ciències Naturals de Granollers

14/04/2020

A partir de dimecres 8 d'abril, el canal Youtube del Museu de Ciències Naturals de Granollers difon en obert el documental 'Humans i ratpenats' (en català, castellà i anglès), una oportunitat per conèixer millor aquests mamífers i la relació que els humans hi establim, en funció de cada cultura.

Darrerament, s'ha parlat molt dels ratpenats i la seva vinculació amb la pandèmia de la COVID-19. El documental, produït pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i l'entitat Galanthus i que ha rebut el suport de diverses empreses, és fruit del treball que durant més de tres anys han dut a terme els investigadors Carles Flaquer i Xavier Puig per conèixer com es relacionen les persones amb aquests mamífers voladors.

La investigació els ha dut a viatjar per països com Mèxic, Indonèsia, Austràlia o els Estats Units, acompanyats per Jaume Sañé per tal de documentar una vinculació molt lligada a cada tradició.

Després d'un llarg procés de postproducció, la versió final s'havia d'estrenar en un congrés internacional sobre ratpenats a Berlín que ha estat anul·lat per l'actual pandèmia.

El documental apropa, de manera amena i divulgativa, la recerca científica sobre aquests mamífers i mostra, per exemple, els hospitals per a ratpenats d'Austràlia o el turisme de ratpenats als Estats Units. "Humans i ratpenats" destaca com les diferents realitats culturals determinen  les interpretacions d'un mateix fet natural.

És el cas, per exemple, dels vampirs a Mèxic, on contrasta la visió dels ramaders i la dels biòlegs, ambdues ben argumentades. Al final del documental es vol mostrar la importància de conèixer la natura per poder-la conservar.

Els humans i els ratpenats conviuen en tot tipus d'entorns i poques vegades s'ignoren. Per la seva varietat, distribució i vida enigmàtica, els ratpenats permeten abordar la necessitat de conservar la natura. Sovint entren en conflicte amb els humans i això els fa vulnerables, malgrat que tenen un paper important com a pol·linitzadors o controladors de plagues.

L'audiovisual compta amb una banda sonora original produïda per LAV Records amb música de Marc Botey i Miqui Puig.

Podeu veure el vídeo en el canal Youtube del Museu de Ciències Naturals de Granollers:

Versió en català.

Versió en castellà.

Versió en anglès.

compartir

Font de la informació: Museu de Ciències Naturals de Granollers

Categoria: Educació ambiental, Meteorologia, fauna, mamífers, Educació ambiental, Vídeos, Montseny, Notícies d'arreu, Educació ambiental, Biodiversitat, Gestió del medi, Planificació i avaluació, Divulgació, Paisatge, hàbitats, Webs, vertebrats, ODS, Recerca i seguiment, general,