caes

Montseny Podeu seguir les accions del projecte #LifeTritóMontseny a través de la web

S'instal·len sensors als torrents on viu el tritó del Montseny

09/03/2018

A l’inici del 2018, els tècnics del projecte Life Tritó Montseny han instal·lat sensors als torrents on habita el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) per conèixer amb detalls les condicions i mesura dels cabals i el comportament d’aquesta espècie d’amfibi endèmica del Montseny.

Els sensors són uns aparells que mesuren la pressió, la lluminositat i temperatura de l'aigua dels torrents. Les dades recollides ajuden a conèixer en quines condicions es troben els cursos d’aigua, la mesura dels cabals i quin és el comportament estacional de l'espècie.

Ben aviat, tota aquesta informació serà transferida als nous aquaris naturalitzats dels centres de cria de Torreferrussa i Pont de Suert on es reproduiran les condicions que el tritó del Montseny té a la natura. D'aquesta manera, es podrà observar en captivitat com es comporta el tritó del Montseny quan les condicions ambientals canvien.

La conservació del tritó del Montseny

El tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) és una espècie catalogada en perill crític per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i és un dels dos amfibis més amenaçats d'Europa, juntament amb una granota endèmica de l'illa grega de Karpathos (Pelophylax cerigensis).

El projecte Life Tritó Montseny, coordinat per la Diputació de Barcelona juntament amb la Generalitat de Catalunya -a través del Departament de Territori i Sostenibilitat i Forestal Catalana-, la Diputació de Girona i el Zoo de Barcelona, té una durada de quatre anys, fins al desembre de 2020. Busca millorar l'estat de conservació de l’amfibi i del seu hàbitat de ribera amb mesures com ara incrementar la qualitat hidrològica i el cabal dels torrents on viu, eliminar o reduir les amenaces que actualment hi ha sobre el seu hàbitat, assegurar la conservació genètica de l’espècie i ampliar la seva àrea de distribució.

També vol establir una major cobertura legal a partir de l’aprovació d’un pla de conservació de l'espècie, incrementar el coneixement científic i requeriments ecològics, i implicar i comprometre els diferents agents del territori, tant de persones com d’administracions i entitats, en la conservació dels hàbitats de ribera i especialment de la seva biodiversitat.

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web Life Tritó Montseny, visionar els vídeos del canal Youtube del Life Tritó Montsenyfer un seguiment a Twitter a partir de l'etiqueta #LifeTritóMontseny i descarregar-vos el díptic següent.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: amfibis, vertebrats, fauna, Hidrologia, Planificació i avaluació, Divulgació, Biodiversitat, Gestió del medi, Meteorologia, hàbitats, Montseny, Recerca i seguiment, general,