caes

Olèrdola Amb una adaptació lliure de la 'Divina Comèdia' de Dante

Art contemporani i patrimoni conflueixen en el Conjunt Monumental d’Olèrdola

10/07/2017

El divendres 30 de juny i el dissabte 1 de juliol es va celebrar la segona edició del Festival d’Arts Escèniques ‘Olèrdola, la Ciutat Perduda’, organitzat per l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, amb el suport de l’Ajuntament d’Olèrdola i el Parc d’Olèrdola.

L’espectacle va ser una experiència dels sentits, tal com resumia el seu director artístic, Antoni Madueño. Enguany, va recrear una adaptació lliure de la Divina Comèdia de Dante, començant amb “L’infern de Mir Geribert”. Amb l’entrada es va incloure un tast del vi negre jove “Rubicundus” de Masia Torreblanca.

Per moure’s pel Conjunt Monumental d’Olèrdola, els visitants van disposar d’una llanterna que facilitava l’organització. El concepte consistia a oferir un espectacle participatiu i itinerant, organitzant el públic en grups de 15 a 20 persones que van poder passar per les diferents propostes escèniques amb el guiatge d’un dels artistes fins arribar a l’espectacle final, davant la muralla.

Entre les intervencions artístiques es va poder seguir “La Selva obscura”, creat pel col·lectiu Artpirineus. Es tracta d’un gran volum de branques que van ser extretes de la poda d’Olèrdola, organitzades a manera de laberint il·luminat i envoltat de fum, a través del qual van passar els espectadors. Sobre l’estructura (de 20 metres de longitud i 4 m d’alçada) es va projectar un Mapping, obra de l’artista visual Sílvia Isach i una banda sonora de Roger Subirana.

L’església va acollir una instal·lació d’Antoni Madueño  amb escenes medievals de l’infern, des de les miniatures i frescos medievals fins als inicis del Renaixement, adornant una projecció apocalíptica. També es va poder visionar un vídeo instal·lació a càrrec de Jordi Murillo (“25 Hombres”).

A la muralla es va realitzar l’espectacle de cloenda “Veni vinum”, de Salvador Giralt, Marc Egea i Jordi Rallo. Al Pla dels Albats es va mostrar  una exposició nocturna d’obres del col·lectiu Artpirineus. Utilitzant l’espai de les tombes per fer la representació d’un dels cercles, en què els heretges pateixen les seves penes. Les parets de l’antiga església i els arbres o d’altres estructures, suportaran l’obra plàstica amb una il·luminació particular.

A l’interior de la cisterna romana es va oferir una de les escenes imaginades pels artistes de totes les èpoques: cossos turmentats que proven de fugir-ne, mentre el fum i el foc els turmenten. Antoni Madueño posà l’accent en què, per recrear aquest infern dins de la cisterna es va comptar amb el reputat artista Keith Khan, que acumula un currículum que inclou la direcció de les olimpíades culturals de Londres 2012.

Per a més informació sobre el Conjunt Monumental d'Olèrdola, consulteu aquest enllaç.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Olèrdola, general,