caes

Olèrdola Les actuacions s'emmarquen en dos projectes de recerca

Finalitzen les excavacions d'enguany al Conjunt monumental d'Olèrdola

18/12/2019

Durant el 2019, el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) ha realitzat un seguit d'excavacions en el Conjunt monumental d'Olèrdola, situat al Parc d'Olèrdola. Així, s'han fet actuacions, per una banda, al barri alt medieval, conegut com a Pla dels Albats i, per una altra, a l'anomenada Torre 2 del recinte emmurallat, torre ubicada a l'esquerra de la porta d'entrada.

Per primera vegada, s'han excavat al Pla dels Albats amb metodologia arqueològica cases del barri fora muralla de la ciutat medieval. Aquestes primeres cases es troben a tocar de la necròpolis de Santa Maria o Pla dels Albats, la qual cosa ha permès començar a definir on acabava el cementiri i on començaven les cases.

Aquesta intervenció, juntament amb la realitzada el mes de juliol en un celler medieval (Arqueocasal), es desenvolupa en el marc del projecte quadriennal ECLOC liderat per la Universitat de Barcelona i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olèrdola i del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona.

El resultat ha estat la identificació de diferents espais: un amb diverses sitges -un possible graner- un carrer transversal al carrer principal d'accés al recinte fortificat i cases tallades a la roca, una d'elles de grans dimensions. Probablement es tracta del celler i magatzem d'un gran habitatge de diferents pisos que s'estenia per on discorre avui el camí vers l'església de Santa Maria.

Per altra banda, també s'ha acabat l'excavació de la Torre 2, a l'esquerra de la porta d'entrada al recinte emmurallat. En la seva quarta campanya d'excavacions, s'han continuat rebaixant els nivells corresponent a l'incendi que la torre ibèrica va patir a finals del segle III aC, amb abundants restes materials, troncs carbonitzats i fauna.

La torre ibèrica va servir de fonament a la posterior torre romana del segle I aC i aquesta, alhora, de l'avui visible torre medieval de principis del segle X.

Any rere any, la recerca arqueològica duta a terme gràcies a la col·laboració entre diferents administracions aporta noves dades sobre el coneixement d’aquest singular jaciment, un enclavament estratègic ocupat en diversos períodes històrics al llarg de 4.000 anys.

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web de la seu d'Olèrdola del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

compartir

Font de la informació: Museu d'Arqueologia de Catalunya

Categoria: Diputació de Barcelona, Olèrdola, general,